Лаура Тонато от Торино е в състояние да разпознае 3000 мизрими, или три пъти повече от нормалното за един човек, съобщи италианското списание Airone.

Лаура е консултант на известни парфюмерийни къщи, включително и на L'Oreal. Тя е и консултант за изработването на първата ароматна кола Lancia.

"Носът и паметта са моите работни инструменти. Помирисвам, разпознавам веществото и го запомням. Мога да разбера дали децата ми са добре от мириса им", казва Лаура.

Тя е учила "миризми" в специално училище във френския град Грас, а след това и в парфюмерийната школа Hassan. Лаура е работила за кралското семейство в Саудитска Арабия и познава перфектно цветята и ароматите, които то използва.Лаура преподава и на слепи хора и деца.

"Неотдавна един незрящ и глухоням по рождение човек ме накара да изпитам изключително задоволство, тъй като разпозна мириса на розовия грейпфрут. За 20 години курсове никой не беше успял да го направи", разказва Лаура.

В Италия съществува Изследователски център за дегустатори, в който учат експертите по качеството на храната. Те са хората, които оценяват характеристиките на сирената, шунките, зехтина и кафето.

"Нашият нос е в състояние да открои 400 хиляди различни молекули, но въпреки това не можем да назовем всички миризми.

Ние учим възпитаниците си да свързват всички миризми с определена емоция или спомен и след това да ги назоват по някакъв начин", казва президентът на Центъра Луиджи Одело.

Според него жените имат много по-силни, но и много по-непостоянни способности от мъжете да разпознават миризми.

Женските способности в това отношение стават няколко пъти по-силни по време на овулацията и спадат изключително по време на менструацията, твърди Одело.В град Удине пък съществува Лаборатория по динамична олфатометрия, в която учат младежи на възраст от 18 до 30-годишна възраст.

Тяхното задължение е да миришат мостри с въздух, идващ от фабрики, сметища или други съоръжения.

Експертите по миризми не трябва да пият алкохол, да пушат, да ядат или да употребяват парфюм час преди тестовете, на които биват подлагани.

През 2004 "Фиат" се обърна към лабораторията в Удине, за да бъде оценен мирисът в осем различни нейни коли.Всеки от експертите по мирис получава по 10 евро на час.