От днес, 15 февруари, влиза в сила нова наредба, според която ще се отнемат по 10 контролни точки на шофьори, които използват антирадар.
Първоначалният максимален размер на контролните точки, отразени в контролния талон на водача е 39, независимо от опита му зад волана. Контролни точки се отнемат въз основа на влязло в сила наказателно постановление за констатирано нарушение.
За първи път се въвежда отнемане на точки за шофиране след употреба на алкохол, при използване на антирадар и при шофиране без книжка. Ако водачът бъде заловен от пътните полицаи да шофира с наличие на алкохол в кръвта между 0,5 и 1,2 промила, от талона му ще бъдат отнети 10 точки.
Когато нарушението е повторно, взетите точки ще са 13. При отказ от проба за употреба на алкохол или неизпълнение на предписанието за медицинско изследване санкцията е 12 точки. Новата наредба предвижда и отнемане на 6 точки за шофиране без книжка, досега водачите не са били наказвани с отнемане на точки за такова нарушение.
За превишаване на максимално разрешената скорост се предвижда отнемане на една точка. При надвишаване на скоростта от 21-30 км/ч ще се вземат 3 точки; от 31-40 км/ч - 7 точки; от 41-50 км/ч. - 12 точки и над 51 км/ч. - 12 точки. За повторно превишаване на скоростното ограничение с над 31 км/ч. се вземат 13 точки.
За неправилно преминаване покрай спирка на превозни средства за обществен транспорт или покрай спиращ или спрял автобус санкцията е 8 точки. Толкова точки ще бъдат отнемани и за преминаване при сигнал за светофар, който не разрешава преминаването, за неизпълнение на задължението за използване на предпазен колан или каска.
6 точки ще се вземат за използване на мобилен телефон при управление, освен ако няма устройство "hands free". За неправилно престояване или паркиране в зоната на пешеходната пътека, спирка за обществен превоз на пътници или кръстовище ще се взимат 4 точки.
Лице, което е загубило правоспособност, може да я възстанови чрез полагане на изпит, но не по-рано от 6 месеца след датата, на която е предал доброволно свидетелството си или същото му е било иззето от контролните органи.
Ако желае да възстанови отнетите му за нарушения контролни точки, преди да е изчерпал определения лимит от 39 точки, водачът може да премине допълнително обучение, като получи за това официален документ и го представи в съответната служба на МВР.
Водачът може да възстанови контролни точки по този ред само веднъж в рамките на една година. Броят на възстановените по този ред точки не може да надвишава една трета от първоначалния лимит / т.е. 13 точки/, а сборът на наличните и възстановени точки не може да надхвърля този лимит.