Американският гигант Dell се отказва от производството на нетбуци. Преглед в онлайн магазина на компанията не открива нито един представител на мини лаптопите.

Концепцията нетбук вече не представлява интерес за Dell

Официални лица от Dell потвърждават пред The Verge, че компанията повече няма да пуска нетбуци. Вместо това Dell активно предлага 14-инчови ноутбуци.

Очаква се в близките седмици Dell да представи първия си ултрабук компютър. Предполага се, че компанията, която е в Топ 3 на световния РС пазар, ще се съсредоточи върху по-скъпи и мощни мобилни компютри.
ОЩE ПО ТЕМАТА
    
Dell подготвя своя първи ултрабук
3:1 за таблетите срещу нетбуците
Acer обещава ултрабуци за 500 долара
Пионерът в нетбуците се насочва към таблети
Слуховете за смъртта на нетбука са преувеличени

След първоначалния бум на пазара, нетбуците губят позиции, притиснати от таблетите. Все повече производители загърбват концепцията нетбук и насочват ресурси към разработка на ултрабук компютри.

Acer и Asus първи пуснаха подобни модели, а на пазара вече излизат ултрабуци от HP, Samsung, Lenovo и др. Новият клас компютри се отличават с тънък и елегантен дизайн, метален корпус, висока производителност и продължително време за работа на батерия.

Ултрабуците бяха лансирани като алтернатива на епълските MacBook Air от Intel и неговите партньори. РС индустрията, в частност доставчиците на Wintel (Windows + Intel) решения, се надява да постигне атрактивни цени на ултрабуците - под 1000 долара, така че този клас лаптопи да стане масов.