Вече цяла една учебна година училището в Лопян живее под знака на своя красив празник – 150 години просветно дело

Честванията започнаха на 1 ноември 2010 година със "Среща на спомените" на бивши учители и ученици; на 6 януари 2011 година отбелязаха 65-та годишнината от деня, в който училището носи името на Христо Ботев; на 24 май 2011 година бе възстановена една позабравена традиция – по улиците на Лопян, под звуците на духовата музика, тържествено преминаха ученически и учителски колони, присъединиха се граждани, а над селото мощно се носеше „Върви, народе...”; на 2 юни училището отбеляза своя патронен празник с тържествена заря-проверка, която дълго ще се помни.
На 18 декември 2011 година от 11 часа в читалището в с. Лопян беше кулминацията на тържествата, където се събраха всички, които обичат родното училище, за да отпразнуват заедно 150-ия му рожден ден!
Тържеството беше почетено от много гости, не бяха малко и поздравителните адреси, както и поздравленията на част от гостите. Салонът отдавна не се е пълнил с толкова много хора.
Започна се с химна „Върви, народе възродени,…” в изпълнение на хора, с диригент Пейо Пеев.
В „доклада” си директорката Мила Манчева направи историческа ретроспекция за началото и развитието на просветното дело в Лопян - от първите уроци по четмо и писмо, на които е учил  своите чираци в работилницата си терзията Генчо Матев през 1861 година до наши дни.  Стегната, съдържателна и запомняща се беше програмата на децата от детската градина, учениците и на гостуващите състави – на бивши ученици от училището и на част от танцьорите на читалището в Етрополе.
Заслужили деятели от селото, бивши директори и учители, допринесли за съхранението и развитието на просветното дело през годините, бяха наградени с плакети „150 години ОУ „Христо Ботев” и с почетни грамоти.
След тържеството беше открита възпоменателна плоча на входа на училището с имената на първостроителите Генчо Матев, Станчо Попниколов, построил първата учебна сграда и Иван Недков, чието дело е сегашната сграда на училището.
Отделно качваме подробен репортаж за вчерашното тържество в с.Лопян.