След поредицата от мероприятия през цялата учебна година, вчерашното тържество /на 19 декември 2011 година/ беше кулминационната точка за 150-та годишнина на ОУ „Христо Ботев” в с. Лопян.
Започна точно в 11:00 часа в салона на НЧ „Слънце” с химна „Върви, народе възродени,…” в изпълнение на хора към клуб „Ехо” под диригентството на Пейо Пеев. 
„Историята на едно училище, подчерта в своето приветствено слово директорката Мила Манчева, ако е изпълнена с кипежа на творческите дела, със самия живот, не е просто изброяване на дати, а е повествование за достойнство и всеотдайност – истински образец на подражание.
Училището не е само сградата в която се помещава, а е съвкупност от всичко и от всички, които са работили и работят, които са се учили и се учат в него.”
Кратко по съдържание, в словото се прави ретроспекция на историческото развитие на  просветното дело в Лопян и в частност на училището, като институция, през която са минали над 4000 ученика, обучавани и направлявани в ранните години от живота им от 366 учители. За 150 години.
От много далечната 1861 година, когато селският образован терзия ГЕНЧО МАТЕВ  в полутъмната си работилничка учи своите чираци на четмо и писмо. По взаимно-учителната метода. Далеч от огледите на тогавашната турска власт.
По инициатива на  заточеника от Диарбекир Хаджи Станчо Попниколов е построена и първата училищна сграда, която днес не съществува.
Сегашната учебна сграда е построена през 1938 година по инициатива  на тогавашния кмет Иван Недков.
На тях и на всички останали след тях, които са оставили своя дан за развитието на лопянското училище, изказа своята благодарност Мила Манчева.
Освен, че в салона отдавна не е имало толкова много хора, не бяха малко и гостите за тържеството: Валентина Богданова-народен представител, член на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към 41-то народно събрание; Красимир Живков – областен управител на Софийска област; Христо Андреев – началник на Регионалния инспекторат по образование на Софийска област и председател на Общинския съвет; инж. Богомил Георгиев – кмет на Етрополе; д-р Цено Глогов – досегашен председател на Общинския съвет; Росица Иванова – главен инспектор „Просвета, култура и вероизповедание” в община Етрополе; общинските съветници Боряна Керемидска, Пламен Иванов, Владимир Александров и Пенко Нинов; членовете от Сдружението „Приятели на Лопян” към посолството на САЩ в България Андрю Бейкър и Андрю Кели; Цвета Антонова – Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”; Лилия Кръстева-Център за приобщаващо образование София; Весела Георгиева – представител на „Евробет”; директори и заместник-директори на училища и детски градини от общината Светла Вълова, Десислава Найденова, Станка Гинчева, Снежана Вътева, Павлина Златарева и Даниела Николава от Ботевград. В салона имаше бивши и настоящи учители.
След поздравителния адрес от Президента на Република България Георги Първанов, който беше прочетен, приветствените адреси са получени от Янка Такева –председател на Синдиката на българските учители, областния управител Красимир Живков, от началника на Регионалния инспекторат по образованието Христо Андреев, кмета на община Етрополе инж. Богомил Георгиев, от политическите партии БСП и ГЕРБ в Етрополе, от Сдружението „Приятели на Лопян”, Народно читалище „Тодор Пеев-1871” в Етрополе, от СОУ „Христо Ясенов”, Професионалната гимназия и ОУ „Христо Ботев” в Етрополе, от училищата в Малки Искър и Брусен, ОУ „Св.св.Кирил и Методий” в Ботевград и ОУ „Васил Левски” в с. Новачене, Ботевградска община.
Отделно със свои приветствия по повод на юбилея се обърнаха Валентина Богданова, Красимир Живков, Христо Андреев и Лако Кръстев – кмет на с. Лопян.
Училището беше наградено с плакет на Софийска област и кафе машина от Съюза на българските учители.
Другото, което ще се запомни от това тържество беше богатата програма, която включваше „Лопянска сюита”, песни за Лопян, песни за училището под диригентството на Пейо Пеев, танц на децата от детската градина към училището, екранизации на детските приказки Дядовата ръкавица, Дядо и ряпа и Медената питка, песните в изпълнение на бивши ученици от училището, коледни песни, народните танци от танцьори към НЧ „Тодор Пеев-1871” в Етрополе и съвсем накрая фойерверките и илюминациите. На фона на символичната "тухлена стена", на която са отбелязани повратните години от дългогодишната история на това училище. През цялото време на видиостена вървеше презентация за развитието му.
След тържеството в салона множеството се изнесе в двора на училището за откриване на паметната плоча на първостроителите на просветното дело в Лопян Генчо Матев, хаджи Станчо Попниколов и Иван Недков, която е поставена на фасадата до входната врата на сградата. 
Плочата е направена с решение на Инициативния комитет за тържествата по повод на 150-та годишнина  по инициатива на Радка Домусчиева, тогавашен кмет на Лопян.  
Тук  кратко слово за хаджи Станчо Попниколов произнесе Пейо Мирчев като негов далечен потомък, а Богданка Матева изказа своята дълбока благодарност на учителите, които са я учили в това училище.
Плочата откриха Красимир Живков, Христо Андреев и Пейо Пеев.
Радко Домусчиева и Цанка Мирчева поставиха над нея лавров венец.
Под звуците на „Покойници” с едно минутно мълчание и с падане на колене беше почетена паметта на хората, чиито имена са издълбани на плочата.