Израелска гражданка от арабски произход обяви, че е най-старата жителка на Земята, като се обърна към властите за издаване на нов паспорт вместо загубения от нея.

Служители на израелското министерство на вътрешните работи открили след заявленията за нови паспорти заявката на жена, която според нея самата е навършила 120 години. Ако данните се потвърдят, тя може да бъде призната за най-възрастния човек в света. От министерството обаче казват, че не са убедени в добрата памет на възрастната жена.

По думите на чиновници в регистрите на турските власти, които са управлявали региона преди 120 години, действително фигурира името Мариам Амаш, както наричат и рекордьорката, но да се говори за точност при тези данни е трудно. Работата е там, че по онова време преброяването на населението не е било особено прецизно. Това обаче може да означава, че Мариам е дори по-възрастна от 120 години. Роднините й пък са напълно убедени във възрастта на жената. А тя за толкова години ги има достатъчно – 11 деца, 120 внуци, 250 правнуци и 20 праправнуци. Те с гордост разказват, че тяхната „баба“ е работна и здрава жена.

Всеки ден тя се разхожда и задължителни изпива поне чашка зехтин. Както заявява самата Мариам, тя смята да живее още няколко десетилетия. В момента за най-възрастен човек на земята се смята 115-годишна американка. Представители на Книгата на рекордите „Гинес“ твърдят, че за да бъде включена Амаш в списъците им ще потрябват още купища документи освен наличното турско свидетелство за раждане – данни за съпруга, децата, може би ще се наложи и медицински преглед.