Кметът на Ботевград Георги Георгиев и ръководителят Управляващия орган на ОП „Регионално развитие”подписаха договор за финансиране на проект по схема "Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск". Средствата са в размер на 1 500 000 лева. Те са осигурени за изграждане на две центъра в Ботевград за деца, лишени от родителска грижи.
Проектното предложение на Община Ботевград е сред 26-те, подадени в рамките на първия срок по схемата. Днес във Велико Търново бяха подписани 23 договора на обща стойност 28,8 млн. лв. Европейският фонд за регионално развитие поема 85 % от финансирането на всеки проект, чиято цел е да се осигури на децата възможност да живеят в близка до семейната среда, като се приложи нов подход в грижата за тях, съобщава правителственият пресцентър.
На церемонията по подписването на договорите присъстват Бойко Борисов, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани, заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова.

Министър-председателят връчи чекове на общините, които ще получат средства по схемата. Това са Асеновград, Балчик, Ботевград, Велико Търново, Велинград, Видин, Гоце Делчев, Димитровград, Карлово, Карнобат, Кюстендил, Мездра, Монтана, Перник, Петрич, Раднево, Русе, Созопол, Търговище и Ямбол. При връчването на чековете Борисов заяви, че тези проекти позволяват на децата да бъдат извеждани от институции, за да получат по-добро образование, съобщи Агенция "Фокус".