След два дни се навършват 135 години от смъртта на великия син на България Васил Левски. По този повод Управителният съвет на сдружение “Орханиец” организира днес панихида в памет на Апостола. Тя бе отслужена в храма “Успение на Пресвета Богородица” в присъствието на десетки ботевградчани. Представител на община Ботевграда бе секретарят Цеца Иванова.

Дейността на Левски в нашия край припомни председателят на кореняшката организация Незабравка Димова. “От спомените на старите орханийци и от някои писмени сведения знаем, че Левски е бил в Орхание два пъти, придружен от Матей Миткалото. Апостолът организира 11 тайни комитета в нашия  край. Пред кръстосаните над Евангелието кръст и кама се заклеват 15 орханийци, между които Васил Петров, Гаврил Бръчов, Божко Божилов, Велчо Шунтов, Петър Бояджията, Стоян Цагарски, Коцо Панчев”. Градът получава конспиративното име Сурсувул,  а комитетът е наречен на местния зевзек Алес Джутов.

Нека отдадем своята почит към тези наши смели съграждани, които се посветиха на тайното и опасно дело с риск за живота си. След смъртта на Левски десет от тях са заточени в Диарбекир. Други не се връщат въобще в родния дом” – каза Незабвка Димова в част от словото си.