Мрежовата компания Extreme Networks обяви, че започва серийно производство на най-бързия в света Ethernet комутатор. BlackDiamond X8 достига производителност 1,28 терабайта в секунда на порт.

BlackDiamond X8 е най-бързият Ethernet комутатор, твърди разработчикът Extreme Networks     

Комутаторът поддържа 768 порта за 10-гигабитов Ethernet и 192 порта за 40-гигабитов Ethernet. Всички портове работят със скоростта на предаване на данни на физическата среда, или т.нар. wire-speed. Забавянето при преминаване на сигнала от един до друг порт не превишава три микросекунди.

BlackDiamond X8 консумира 5 вата електроенергия на един 10-гигабитов порт и поддържа работа на 128 хиляди виртуални машини.

В новата архитектура на Extreme Networks средният обединителен панел се резервира напълно за служебен трафик, като обработваният от комутатора трафик не минава през него.

Независими тестове на Lippis Reports показват, че X8 превъзхожда по производителност с 3 до 10 пъти комутаторите с аналогичен форм фактор и има най-добри показатели за енергийна ефективност на порт и време за задържане при обработка на трафика.

X8 се очаква на пазара през февруари. Комутатори с 40-гигабитови портове вече предлага Dell, а по-късно тази година подобни устройства ще пуснат Cisco и други производители.