През пролетта на следващата година на българския телекомуникационен пазар излиза нов оператор. "Кериър БГ", която взе последния национален WiMAX лиценз, започна изграждането на мрежата за безжичен трансфер на глас, видео, данни и интернет.

В четвъртък от дружеството обещаха до една година да покрие големи градове в страната. Сред тя са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Ст.Загора, В.Търново, Благоевград, Севлиево, Габрово, както и в големите курортни центрове, предава Mediapool.

Операторът предвижда да съкрати сроковете, заложени в лиценза за изграждане на новата мрежа. За целта е стартирало изпълнението на тригодишна инвестиционна програма за над 140 млн. лв. За първата година е предвидено да се вложат 12 млн. лв., за втората - 35 млн. лв., а за третата - около 100 млн. лв.

Разчетите са изготвени чрез анализи и прогнози на очакванията за темповете на навлизане на крайните WiMAX устройства на световния и българския пазар. Операторът очаква това да доведе до поевтиняване на услугите, тъй като потребителите няма да плащат за допълнителните устройства за връзка с мрежата.

"Кериър БГ" обяви намерението си да получи и номерационен план от мобилни номера за България с код 099, които ще предоставя на клиентите си за гласова телефония. От услугите на компанията ще могат да се ползват всички крайни потребители с мобилни телекомуникационни устройства, стационарни и преносими компютри, както и корпорации с развита клонова мрежа на територията на цялата страна, уточниха от оператора.

Компанията е създадена през 2004 г. от мениджърите на "Атлантис БГ" - компания с 10-годишен опит в областта на Wireless-технологията и безжичните телекомуникационни услуги.