Пернишкият окръжен съд постанови най-тежката мярка за Марио Любенов - Заека - "задържане под стража" на заседанието си този следобед.

Основанията за решението на съда са, че има обосновано предположение, че Любенов е извършил отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник и че може да се укрие.

Според съдия Георгиев опасността да се укрие или да извърши ново престъпление "се презюмират от тежестта на наказанието", предвидено за престъпленията убийство и отвличане, което означава, че Любенов отива в ареста, въпреки че днес по друго дело съдът удължи с 20 дни престоя му в клника, където трябва да бъде изследвано психическото му състояние.

Любенов със сигурност ще остане в ареста до 26 януари, когато адвокатите му ще обжалват мярката му пред Софийския апелативен съд.

В определението си съдия Георгиев изчете изцяло показанията на самоубилия си Стойчо Стоев, дадени пред органи на МВР. Някои от фактите в тях се различаваха от казаното по-рано днес пред журналисти от окръжния прокурор на Перник Пламен Найденов, пише "Дневник". Така например от показанията на Стоев става ясно, че телефонът на Мирослава е бил хвърлен в реката. Найденов заяви, че той е бил намерен два дни след отвличането в кофа за боклук.

Стоев е обяснил, че преди шест години се е запознал с Марио Любенов, но едва в началото на 2011 г. станали по-близки. Повод за сближаването е бил Борислав Чолев (приятел на сестрата на Мирослава), който е съученик на Марио Любенов. Според показанията Любенов е искал да ползва сестрата на Мирослава – Елеонора Николова, която е работила в банка, за да тегли кредити.

През юни 2011 г. Стоев и Любенов взимат решение да извършат "каквото и да е престъпление", защото изпитвали нужда от пари. Малко по-късно Стоев, който по това време вече е шофьор на Борислав Чолев, разбира за наследство, което Чолев получава от баща си. В крайна сметка след проучвания двамата с Любенов решават, че най-лесно е да се отвлече сестрата на Елеонора – Мирослава, след като разбират, че тя има точно определен график на движение.

Според показанията на Стоев те си купуват маски, газови пистолети, свински опашки и вълнени ръкавици.

Окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов заяви, че има обосновано предположение Любенов да се укрие и затова трябва да бъде задържан.

Адвокатите на Любенов заявиха, че не може защитен свидетел да прави преценка дали Любенов ще страда или не от психиатрично заболяване. Според майка му заболяването на Марио се е проявявало преди 2009 г.

Защитниците заявиха, че по плика в който се е намирало второто писмо, залепено на вратата на Борислав Чолев в средата на декември, е имало следи от трети човек, чийто разпит не е приложен по делото. Според един от адвокатите на Любенов Стоев е заменил името на истинския извършител с това на Марио. От показанията му излизало, че Марио го е търсил нон стоп, но това се отрича от други свидетели, сред които и Борислав Чолев.

Адвокатите се оплакаха, че не са успели да се запознаят докрай с материалите по делото. Определиха разпита на Стоев като манипулиран по отношение на изразите, поведението и начина, по който е даден. "Марио е представен като мозъка, физическия извършител," заявиха в зала защитниците на Любенов.

Извън залата те обясниха, че в деня на убийството Марио е бил вкъщи при жена си и детето си . Това потвърди и майка му. Пред съда те заявиха, че ще поискат експертиза за това какво е било поведението му в деня на убийството.

На 11 януари в 22 ч. Любенов е бил изведен без заповед и предупреждение от служители на ГДБОП от клиниката, в която се намирал. Не е имало очна ставка между него и Стоев. Върнат е на следващия ден.