Водата в градчето Димок, Пенсилвания, може да е замърсена в резултат от проучвания и добив на шистов газ. В близките дни Агенцията за опазване на околната среда на САЩ ще започне тестове на водата, за да установи има ли замърсяване и опасност за хората.

Изследване на Агенцията за опазване на околната среда ще установява дали водата в градчето Димок е замърсена от добива на шистов газ     

На риск от сондажната дейност на Cabot Oil & Gas Corp, започнала преди три години, са изложени около 60 къщи в малкото градче, съобщи GreenTech.bg. Агенцията планира да доставя чрез камиони питейна вода на домакинствата.

Тестовете ще имат за цел да проверят „дали жителите са изложени на въздействието на опасни вещества, които причиняват проблеми със здравето“, казва агенцията.

Съобщението представлява обрат в позицията на контролния орган, който преди шест седмици обяви водата в малкия град за безопасна за пиене. Това стана преди регулаторът да получи повече данни, предоставени от местните жители.

Димок е средище на оживени газодобивни дейности, тъй като регионът е богат на шистов газ. Там ценното гориво се добива чрез технология на разбиване, известна като „фракинг“, каквато именно щеше да използва Chevron в добивните си дейности в България. При тази технология се напомпват милиони литри химически агент в скалната маса под земята.

Технологията „фракинг“ се използва от години в САЩ и е отключила огромни газови залежи, но и там еколозите настояват, че това води до замърсяване на околната среда. Енергийните компании от своя страна категорично отричат и настояват, че няма заплаха за питейната вода.