След като завладяха най-отдалечените точки на планетата, сега мобилните телефони се подготвят да превземат и последното препятствие - Космоса.

НАСА и Британският национален космически център се подготвят да създадат мобилна мрежа на Луната. Астронавтите и роботите, изследващи лунната повърхност, ще се намират само на едно текстово съобщение разстояние, след като системата бъде пусната да работи по-късно през този век.

Сателитите трябва да осигурят сигнал с четири чертички обхват за лунните колонизатори, живеещи в базата, която НАСА иска да построи на южния полюс на земния спътник след 2020 година.

Звездната визия на мобилното бъдеще надминава дори и усилията за комуникация чрез текстови съобщения с връх Еверест, уточнява текнюз. Телефонните разговори и друга информация ще се предават чрез сателити, обикалящи около Луната и извършващи комуникация между колонизаторите, лунната база и Земята.

Съвместната мисия NASA/BNSC MoonLite се очаква да стартира след 2012 година и ще тества прототипна версия на телефонна мрежа, която ще е подобна на земната Инмарсат.

По време на мисията астронавт, намиращ се на Луната, ще използва технологията, за да предаде информация за структурата на земния спътник. От BNSC казват, че първоначалната лунна система може да се сравни със сателитната телефонна мрежа на Земята от 80-те и 90-те години на миналия век.

Крайната система ще бъде обслужвана основно от един или два сателита, доставящи покритие на южния полюс, като се очаква постепенно да се прибавят нови сателити, за да може да се увеличи и покритието на мрежата. Данните в системата MoonLite ще се предават със скорост до 3kbps при сваляне и до 2kbps при качване.

В момента предложението за MoonLite се анализира много внимателно относно научните цели и финансовите разходи, преди мисията да бъде одобрена.