Таблетът iPad е повлиял негативно на продажбите на Mac компютри, макар че Apple отчете висок ръст и в този сегмент при обявяване на резултатите за последното тримесечие.

Тим Кук очаква iPad да задмине по продажби персоналните компютри с Windows      

Ръстът в продажбите на Mac OS X компютри би бил по-голям, ако го нямаше iPad, коментира CEO-то на Apple Тим Кук. Според него обаче, от успеха на таблета са пострадали най-много производителите на Windows компютри.

„Миналата година трябваше да е година на таблетите. Мисля, че повечето хора ще се съгласят, че това беше годината на iPad - за втора поредна година", заяви Кук, цитиран от The Register.

Продажбите на iPad ще продължат да растат и все някога ще изпреварят персоналните компютри, заяви CEO-то на Apple.

Кук оценява трезво ситуацията и признава, че все още не всички силни конкуренти са влезли на пазара за таблети. В частност, той намеква за Microsoft и очаквания ефект върху пазара от операционна система Windows 8.

През миналата година продажбите на iPad се увеличиха двойно. Според някои специалисти ръстът би могъл да бъде още по-голям, ако Amazon не беше пуснал Kindle Fire.

Същевременно Тим Кук заяви, че не вижда конкуренция от страна на таблета на Amazon. Според него, потребителите предпочитат пълнофункционални устройста, а не ограничени четци на е-книги.