Броят на абонатите на ЧЕЗ без електричество е намален до 30 000, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Изключително тежка е метеорологичната обстановка в Западна България. С изключение на София навсякъде на територията, обслужвана от ЧЕЗ в Западна България, има проблеми с електрозахранването, съобщава Божидар Гатев, директор "Експлоатация и поддръжка" в "Електроразпределение ЧЕЗ".

Засегнатите населени места са предимно села и махали. В повечето от тях няма достъп за екипите на компанията. Оттам са подали сигнали до представителите на местната власт, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и до Националния кризисен център.

450 екипа на ЧЕЗ работят по отстраняване на авариите. Преустановени са всички планови ремонти и профилактики. Всички ресурси са ангажирани за овладяване на критичната ситуация. Има навявания от сняг с височина до 2 метра. "Ние ползваме високопроходима техника, но това забавя отстраняването на авариите и затова разчитаме на местната власт в разчистването на междуселските пътища", каза Гатев.

„Имаме тенденция за намаление на потребителите без електрозахранване. Официално сме информирали всички общини за тежката обстановка и на повечето места имаме тяхното съдействие. За съжаление обаче не навсякъде е създадена организация по почистване. Молим общините да откликнат на нашето послание и да съдействат максимално бързо, за да имаме условия за по-бърза реакция”, каза Стефан Апостолов, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

ЧЕЗ ще продължава да информира за актуалната обстановка на своята територия. Повече информация клиентите могат да получат и на денонощната информационна линия 0700 10 010.

Снощи в 20.00 часа населените места без ток са били 2700 потребители в 16 населени места. Няма ток в с. Клисура над Банкя.

Сривове в електрозахранването има в цялата община Съединение, гр.Садово, с. Стряма, селата Бойково, Брани поле, Брестник. Аварийните команди са вдигнати през нощта и продължават да работят по авариите, съобщиха от областната управа в Пловдив. Цели улици в града са без ток заради скъсани кабели. Паднало дърво е смачкало паркирана под него кола, но пострадали няма, уточнява още областната администрация.

23 селища на територията на област Стара Загора са останали без електрозахранване. В момента екипи на електроразпределителното дружество работят за отстраняване на авариите. Без ток от 7.00 часа тази сутрин са 6 села от община Братя Даскалови /Братя Даскалови, Медово, Православен, Верен, Марково/. В община Стара Загора 14 селища са без ток /Сулица, Остра могила, Казанка, Змейово, Кирилово, Ракитница, Сладък кладенец/, информира Атанас Терев - диспечер служба EVN. Към
момента екипите на дружеството нямат проблеми с придвижването до подстанциите, поради непроходими пътни участъци.

По последни данни проблеми с електрозахранването има в някои села на община Николаево, както и в самия град. Няма данни за нарушено водоснабдяване на територията на област Стара Загора.

Обилният снеговалеж остави без електрозахранване 100 населени места на територията на Североизточна България, съобщават от Е.ОН. На територията, обслужвана от Е.ОН България, към 10.30 часа има 100 населени места без електрозахранване. Ураганният вятър и обилният снеговалеж доведоха до множество смущения по електроразпределителната мрежа. Засегнати от тежката метеорологична обстановка сa около 35 000 клиенти в областите Силистра, Русе, Разград, Варна, Велико Търново и Шумен.

Всички екипи, обслужващи територията на засегнатите области, са мобилизирани да отстраняват повредите. Най-сериозни затруднения екипите срещат на местата с непроходими пътища и силни снегонавявания. В случай, че не последват нови изключвания, ще бъде направено всичко възможно електрозахранването на всички населени места да бъде възстановено до края на деня.

Ураганният вятър и обилният снеговалеж доведоха до множество смущения по електроразпределителната мрежа. Засегнати от тежката метеорологична обстановка сa около 35 000 клиенти в областите Силистра, Русе, Разград, Варна, Велико Търново и Шумен. Всички екипи, обслужващи територията на засегнатите области, са мобилизирани да отстраняват повредите.

Най-сериозни затруднения екипите срещат на местата с непроходими пътища и силни снегонавявания. В случай, че не последват нови изключвания, ще бъде направено всичко възможно електрозахранването на всички населени места да бъде възстановено до края на деня. Е.ОН България Мрежи е в постоянна връзка с регионалните структури на Гражданска защита и местната власт.

В област Русе населените места без ток са 21. Заради липсата на електричество очакваме те да останат и без вода. В тези места са проблемни и телекомуникациите. Главните усилия ще бъдат насочени към обезпечаване на елетроподаването и водоподаването. Днес и утре няма да разрешим да пътуват деца от малките населени места към общинските училища. Приоритет ще бъде и осигуряването на достъпа на 40 души на хемодиализа до русенската болница. Те ще бъдат евакуирани от населените места и ще бъдат настанени трайно в русенската болница, обясни областният управител Стефко Бурджиев.