Директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Георги Канзов е издал заповед за обявяване на грипна епидемия на територията на цялата Софийска област. За предходната седмица заболеваемостта от грип на територията на областта е била 65.5 на 10 000 души. Ежедневната заболеваемост в областта е между 30 и 40 на 10 000 души, а за община Ботевград – около 20 на 10 000 души. „На този етап община Ботевград е на едно от последните места по заболеваемост от грип в Софийска област. Превантивните мерки, които се взимат, са навременни. Те ще доведат до ограничаване на броя на заболелите”, казаха от ръководството на РЗИ.  

Най-засегнати от грипа са деца от 0 до 4-годишна възраст, ученици и възрастни хора. Ръководството на РЗИ – София област е направило предложение до Регионалния инспекторат да бъдат преустановени учебните занятия в рамките на грипната епидемия, която започва от 30 януари /понеделник/ и ще продължи в рамките на седем календарни дни. Детските градини ще работят, но няма да приемат болни деца.

По време на грипната епидемия се прекратяват детските и женските консултации, профилактичните прегледи и имунизации, плановите операции и свижданията в болницата.

Грипните вируси се разпространяват от човек на човек предимно при кашляне и кихане. Човек може да се зарази и при контакт с повърхности, които са заразени от пръските, отделени при кашляне и кихане от болни лица -  чрез докосване след това на очите, носа или устата си. Тъй като някои вируси и бактерии могат да преживеят по-продължително време върху повърхности като - дръжки на врати, плотове, чинове, превозни средства и др., честото измиване на ръцете спомага за намаляване на възможността за заразяване.
Симптомите даващи при грипни състояния са следните: внезапно настъпила отпадналост, като човек трудно може да продължи да учи, тренира, работи и да извършва всякакъв род дейности; повишена температура - над 38º С; суха кашлица; загуба на апетит; болки в мускулите, очните ябълки и по цялото тяло; диария - до 10% от случаите. При възникване на заболяване с изброените симптоми или при влошаване на налично хронично заболяване  консултацията с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести е строго препоръчителна. Това е важно условие за успешен изход от заболяването, както и за ограничаване на разпространението на вируса в ученическите колективи. Не се препоръчва самолечение!
Употребата на алкохол и цигари намаляват защитните сили на организма и го правят по – податлив на вирусни заболявания. Здравословното хранене и богатото на белтъчини, плодове и зеленчуци меню, укрепват имунната защита.
Антивирусните препарати (тамифлу, реленца) могат да се използват с лечебна цел след лекарско предписание.
Както и при другите заразни заболявания, една от най-важните профилактични мерки за предпазване от  грип е спазването на хигиена и особено честото измиване на ръцете със сапун и вода. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти за ръце на алкохолна основа. Болните могат да се лекуват и у дома - изолиране в отделна стая,  ограничаване на физическата активност, осигуряване почивка, здравословен сън и хранене, редовно проветряване на помещението.
При кашляне и кихане да се  спазва т.н. “респираторен етикет” –  закриване на  устата с ръка или кърпа, която след това да бъде изхвърлена в кошче за отпадъци. Да се избягва докосването с ръце на очите, носа и устата.
При заболяване се препоръчва домашен режим, стриктно спазване на назначената от специалист терапия (при наличие на такава), ограничаване на социалните контакти с цел преустановяване на разпространението на вируси, напомнят от РЗИ - София област.