Конфликт зрее в Българската армия по повод вертолетите, които ползва отбраната. Генералитетът е разделен на две, твърдят военни пред в. "Преса".

Едното лоби настоява за Ми-17, докато другото смята, че станалите известни покрай с. Бисер машини "Кугър" вършат идеална работа. Защитниците на руските хеликоптери са категорични, че те са по-издръжливи и по-сигурни в тежки зимни условия. В момента в България има само шест такива, закупени в края на 2011 г. от "Дунарит"-Русе за общо 24 млн. лв. Вероятно свалената от въоръжение техника ще бъде ремонтирана в пловдивския завод "Терем-Георги Бенковски" и ще бъде пласирана в чужбина. Други шест машини са продадени на канадската компания "Скай лайн".

Руското и прозападното лоби в армията се сблъскаха покрай недоразуменията с вертолетите "Кугър" и изявленията на премиера Бойко Борисов, че не могат да се ползват при минусови температури. Скъпите машини бяха защитени от военния министър Аню Ангелов, който поясни, че кугърите могат до летят при температури от -30 до +50 градуса. Най-скъпата сделка в Министерството на отбраната е именно за закупуването на тези машини. Сагата започна през 2005 г, като година по-късно бе подписан анекс с френската компания "Юрокоптър", с който цената на машината набъбна до 385 млн. лв. В началото на мандата на Ангелов бяха доставени 12 вертолета "Кугър" и три "Пантер". До средата на юни 2011 г. пък предоговаряхме условията по договора, след като се оказа, че държавата дължи още пари на производителя. Тогава стана ясно, че се отказваме от последните три вертолета. Сега се очаква министерството да обяви обществена поръчка за логистична поддръжка на кугърите.