Земята е обречена да се изпече и да бъде погълната от загиващото Слънце, но не бързайте да харчите спестяванията си, тъй като астрономите предвиждат апокалипсиса след 7,6 млрд. години, предаде Франс прес.

Интересното изчисление се появи на страниците на британското списание "Астрофизика".

Робърт Смит, почетен професор по астрономия на Университета в Съсекс, в миналото изчисли, че с изчерпване на "горивото" на Слънцето, то ще се превърне в опасен червен гигант. Но досега той смяташе, че Земята ще оцелее.

"Разредената външна атмосфера на Слънцето се разполага много над видимата му повърхност. Оказва се, че Земята в действителност ще обикаля в орбита в рамките на тези нископлътностни слоеве", казва Смит.

В последствие планетата ни ще бъде привлечена и изпарена от Слънцето. Животът на Земята в този момент обаче отдавна ще е станал невъзможен. След един милиард години, с разширяване на Слънцето, океаните ще се изпарят, запълвайки атмосферата с водни пари и предизвиквайки неконтролируемо покачване на глобалното затопляне.

Смит предлага два сценария, и двата в сферата на научната фантастика, за избягване на тази съдба. Единият е да се впрегне гравитацията на минаващ наблизо астероид, за да се извади плавно Земята от тази опасна зона. Другият сценарий включва заселването на Космоса.