На свикания тази сутрин брифинг за местните медии кметът на Община Етрополе инж. Богомил Георгиев, заместник-кметът Росица Христова  и инж. Борис Стоев - главен експерт Гражданска защита направиха обстоен анализ на състоянието в общината относно създадената зимна обстановка.

Росица Христова – В момента почистването на града продължава. Приоритетно в момента е извозването на снега и снежните натрупвания, които на места достигат до 3-4 метра. Поради очакваното затопляне на времето извозването на сняг продължава, с което се цели предотвратяването наводнения в нашия град. Започнато е от ниските улици и ще се продължи към останалите.
Учебният процес на територията на община Етрополе е възстановен от вчера и няма проблем с отоплението на училищата до момента.
Кметовете на селата и кметските наместници продължават да подават информация за обстановката в кметствата. На този етап няма проблеми, които да ни притесняват.

Борис Стоев – За да не се допуснат щети и наводнения на територията на Община Етрополе, по инициатива на кмета инж. Богомил Георгиев, със Заповед от 06.02.2012 год. се сформира комисия с представители от Напоителни системи – гр. Ботевград, Районна служба пожарна безопасност и защита на населението – гр. Етрополе и представител от общината в мое лице.
Направихме проверка на техническото състояние на язовира, язовирната стена и изпускателя. Установихме, че обема на водата в него е 50% от резистентния обем. Това наложи да се намали до санитарния минимум, за да се предотврати едно бъдещо наводнение.
Пътят до язовирната стена ще бъде почистен с цел при евентуална авария да се осигури път на специализирана техника. Ще бъдат поставени предотвратителни табели на входа на язовира, за да се предотвратят евентуални произшествия.
Установихме, че група младежи от Етрополе ходят за развлечение и карат мотори по леда. Това може да доведе до трагични последици, тъй като ние източихме голяма част от водата и под него има въздух. Така той става по-крехък и чуплив.
Речното корито  ще бъде почистено до 500 метра от язовирната стена от собственика на язовира, а именно Напоителни системи ЕАД с клон Хидротехнически район – Ботевград. За този язовир има назначен човек от Ботевград и следи за неговото техническо състояние.

Инж. Богомил Георгиев – Топенето на снега налага да се вземат решителни мерки за предотвратяване на наводненията. Язовирът е проверен. Разпоредено е водата да се източи до санитарния мининум.
Вземат се мерки и с още по-високи темпове ще се продължи изкарването на снежната маса от града, особено в ниските участъци, които са рискови. По този начин се цели да се намали количеството на вода при разтопяването на снежната маса.
Почистването на речните корита е разделено на 4 участъка, за да се  подобри  тяхната проходимост и да се намали потенциалната опасност от наводнения на жилищата и имотите на хората. Почистването на речните корита ще бъде извършено от 15.02.2012 год. до 29.02.2012 год. Ще бъдат изчистени и всички канали. 
Смятам, че Кризисният щаб и Оперативният щаб са се справяли успешно със задачите до сега и ще се справят така добре и за в бъдеще.