Жълт код е обявен за четвъртък, 26 ноември, в цялата страна заради интензивни валежи от дъжд, на места от сняг, както и заради силен вятър, информира БГНЕС.
Значителни количества валежи се очакват в Западна, Централна и Източна България - между 20 и 30 л/кв.м, като в Източна и Североизточна България ще духа и силен вятър. За 3 области е обявен жълт код заради обилни валежи от дъжд и сняг – това са Видинска, Врачанска и Монтанска. През нощта на 25 срещу 26 ноември и рано сутринта на 26 ноември в планинските райони на областта /Западен Предбалкан/ дъждът ще премине в сняг. През деня в Дунавската равнина валежите от дъжд ще са значителни по количество, между 15 и 25 л/кв.м.
Следобед валежите от югозапад ще започнат да спират, най-късно вечерта в Североизточна България. Минималните температури ще са от 2 градуса в северозападните, до 10 градуса в югоизточните райони. Над южните райони ще има временни разкъсвания на облачността, но привечер на места там отново ще превали. Ще духа умерен, в Източна България и временно силен източен вятър, който постепенно ще отслабне и ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са в широки граници: от 3-4 градуса в северозападните, до 16-17 градуса в югоизточните райони.
Над планините ще е облачно, по билата мъгливо. Преваляванията от юг на север ще са в процес на спиране. На височина над 2000 метра, а в Западна Стара планина и в ниските планински райони валежите ще са от сняг. Вятърът ще е предимно от запад-югозапад – умерен, по върховете и силен. Вечерта ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 4 градуса, на 2000 метра – около 0 градуса.
По Черноморието ще бъде предимно облачно. Ще има валежи от дъжд, по-значителни ще са количествата по северното крайбрежие. Временни разкъсвания на облачността ще има над южните райони. Вятърът преди и около обяд ще бъде умерен и силен от изток-североизток, в следобедните часове ще отслабне.