Концепция за автомобилно табло с триизмерен интерфейс е създала Johnson Controls, глобална компания в производството на автомобилни интериори и електроника. Фирмата има развоен център и в България.

Инструменталнотo табло комбинира множество пластове информация, за да генерира 3D интерфейс. По този начин се създава реалистичен изглед на външната среда за по-безопасно и ефективно шофиране. Таблото е предназначено за големи и средно големи луксозни автомобили.



Подходът на Johnson Controls отговаря на тенденциите и в двете индустрии – автомобилната и компютърната. TFT технологията дава висока резолюция, яркост и контраст, а многомерната визуализация създава живо и реалистично пространствено представяне на важната за шофьора информация, скорост, навигация и информационни системи.

Информацията за водача се подрежда по важност въз основа на условията за шофиране. Данните се представят на пластове, като приоритетните от тях излизат на предния план на таблото, по-маловажната информация остава на заден план.

„Динамиката и взаимодействието между различните пластове информация предлага на клиентите ново поколение 3D визуализация в помощ на водача”, коментира Джеф ДеБест, вицепрезидент и генерален мениджър електроника в Johnson Controls Automotive Experience.

В критични ситуации, заедно със система за предотвратяване на инциденти 3D таблото дава  реалистична графика и представя намаляващото разстояние до примерен изход или разстоянието между автомобила и предния автомобил.