Млад марокански инженер бе осъден на 3 години затвор и 900 евро глоба от съд в Казабланка по обвинение, че се е представял в сайта за запознанства Facebook в интернет за малкия брат на крал Мохамед VI Мулей Рашид.

Прокурорът е поискал налагането на "назидателна присъда за използване на фалшифицирани компютърни данни и представяне под самоличността на принца. Защитата изтъкна, че в САЩ, Канада и Европа, подобни действия не са обект на наказателна отговорност. В сайтове за запознанства като "Facebook" могат да се срещнат профили на Буш, Саркози и Блеър, както и на спортни идоли и кинозвезди без да може да бъде удостоверено, че те са истински", каза адвокатът Али Амар.

"Обвиняемият не е извършил измама с цел облагодетелстване, нито е навредил на някого. Доказателство за това е , че в процеса няма страна на ищец. На въпрос защо е направил това, обвиняемият отговори, че се възхищава на принца, харесва го и не му е сторил нищо лошо. Беше просто шега, невинен съм", каза 27-годишният компютърен инженер, който е завършил престижното учебно заведение EMI (Ecole Mohammedia des Ingйnieurs) в Рабат.