Пред bTV той и съпругата му Мери за пръв път говориха открито за битката. „Когато човек има някакви препятствия по пътя си, трябва да се опитва да ги преодолява. Няма как, няма кой друг да се бори вместо теб", казва Мери. Тя и Миро са заедно от 20 години, през последните 3 преминаха през ужаса на коварната болест - рак. Двамата не обичат да дават интервюта, бягат от светската суета.


Мари и Миро са толкова отдавна заедно, че вече са забравили как са се запознали, шегуват се те. Естествено, събират се покрай музиката. А албумът им „Дългият път към дома" се оказал спасение и за двамата. Борейки се с коварната болест, те се отдали на работата си и на силата, която си давали един на друг.

„Болката сплоти не само нас, но и всички, които бяха до нас", казва Мери. Тя упорито се опитва да забрави най-тежкото, което преживяват заедно - болниците, диагнозата, дори битката. „Има един период, в който непрекъснато трябва да си повтаряме, че всичко това е минало", добавя Миро.

Той успява да преодолее най-страшното, да превъзмогне една жестока диагноза и отново да се изправи на крака. Мери и Миро често се събират с останалите музиканти от бенда и с техните семейства. „Половината от групата слушат джаз, другите блус и рок и накрая свършваме с нещо леко - заради храносмилането", смеят се двамата.

Накрая Миро си пожелава: „Да сме живи и здрави и да се наслаждаваме на това, което ни дава живота занапред. Не искам да знам какво е, но се надявам да бъде хубаво".