Властите в САЩ повдигнаха нови обвинения срещу арестуваните неотдавна основатели на сайта за споделяне Megaupload.

Първоначално Ким Дотком и още шестима задържани в Холандия и Нова Зеландия бяха обвинени по пет точки за нарушаване на авторското право, а други двама заподозрени останаха на свобода. В новите документи по делото Дотком и трима оператори на сайта са обвинени още във финансови машинации, укриване на данъци и незаконно създаване на фирма, която е действали в продължение на поне 5 години, предаде Ройтерс.

Твърди се също, че компанията е качвала в интернет пиратски материали и е способствала тяхната дистрибуция. В обвинителния акт се посочва още, че Megaupload е ползвал незаконно материали от сайтове на Google, вкл. YouTube.

Актуализираният списък с обвинения е предаден в американски съд в щата Вирджиния, където се гледа делото. САЩ възнамеряват да предадат документите и на властите в Нова Зеландия, като изискат екстрадиране на шефа на Megaupload Ким Дотком.

По-рано, новозеландският съд отказа да освободи под гаранция Дотком. Неговият адвокат пък заяви, че сайтът Megaupload.com е служил само като място за съхранение на потребителски данни.