Държавата не се е отказала от цензурата и тоталния контрол в интернет, алармираха потребители на глобалната мрежа. В момента с пълна сила тече промяна на закона за хазарта, чрез която телекомите и интернет доставчиците ще бъдат задължени да филтрират хазартни сайтове, които комисията по хазарт посочи, предупреждава в социалната мрежа Теодор Захов от Икономедия.

Това на практика ще бъде поредният напън на държавата да оплете в своя октопод свободата в интернет и да пробута под нова форма скандалното споразумение АСТА. Многохилядни протести заляха улиците на големите европейски столици в знак на протест срещу цензурата в Интернет, налагана от договора и под натиска на улицата българското правителство реши да замрази ратификацията му. Така България за пореден път използва тактиката наследена от Тодор Живков на снишаване, за да се усети откъде духа вятъра. Вятърът обаче е на път да отвее единственото пространство, където свободата е гарантирана – Интернет, недоволстват потребителите. А гаранции, че няма да ратифицираме скандалното споразумение, когато вятърът утихне липсват...

В момента се обсъжда промяна в Закона за хазарта, според която „Държавната комисия по хазарта: ... взема решения за филтриране на сайтове, чрез които се организират хазартни игри от лица, които не са получили лиценз по този закон, както и за ограничаване достъпа на Интернет потребители до такива сайтове.”

Каква е целта, пита Теодор Захов и сам отговаря – това е предвестник на “Национален регистър на забранените сайтове в Интернет”. Бруталните промени продължават: „На страницата си в интернет Комисията създава, обновява и поддържа списък с интернет сайтове, за които е взето решение за филтриране и ограничаване на достъпа. Всички предприятия, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, са длъжни ежедневно да проверяват списъка, да филтрират и да ограничават достъпа от и към такива сайтове“.

Призракът на Биг Брадър от АСТА се завръща наистина зловещо и то под форма, която обикновените потребители на интернет на пръв поглед ще пренебрегнат. Все пак става въпрос за хазарт. Но зад „благопристойния“ повод за борба с пороците, прозира желанието да се филтрира Интернет и да се ограничава достъпа до глобалната мрежа. Това е огромна крачка в посока на ограничаване на свободата на хората, която ще нареди България до „свободните демокрации“ в Северна Корея, Китай и Иран.

„Огромни са мераците на много хора да си правят бизнеса за сметка на свободата на останалите. Само си представете следващата лавина от желаещи да се филтрира това и онова и как накрая ще резултира и в политическа и във всякакъв друг вид цензура“, споделя на страницата си Теодор Захов.

„Една комисия, без реален обществен контрол по свое усмотрение ще задава кои сайтове да се филтрират! Ами ако сбърка? Ако реши, че например фейсбук предлага възможности за хазарт? Или някой новинарски сайт, блог ... конкурентна фирма на нечий човек в комисията... безкрайни са възможностите за злоупотреба“, предупреждава Захов.

АСТА наистина възкръсна, защото в промените в Закона за хазарта липсва механизъм за контрол, няма санкции за неправомерни решения, няма нищо - просто елементарно решение на Комисията по хазарт, която по този начин може да си играе с цялото общество. А проводникът на скандалната промяна е лично председателят на комисията Калоян Кръстев (на снимката). Смразяващо! Време е отново да кажем „Не на АСТА“. И този път някой да понесе истинска отговорност, а не само да пробутва мъгляви извинения.