Внасям в МС предложение за спиране на процедурата за присъединяването към АСТА, обяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Така България спира участието си в споразумението. България няма да внася ратификация до изграждане на единна теза от страните членки на ЕС. Дори намеците, че подобен закон може да се окаже средство за полицейщина дава лошо отражение на гражданското общество независимо дали са основателни или не. През последните дни започна трескаво издирване кой е виновен така, че да се окаже България набързо съгласна с подобно споразумение. Процесът започна по предложение на Япония през 2006г. От 2007 г. МИЕТ се обръща към Министерството на културата за становище по проекта. От тогава започва сериозната кореспонденция между ведомствата и утвърждаване на българската позиция по АСТА, съобщи Трайков.

В рамките на политическата традиция не чакам никой да поеме вината за присъединяването към АСТА, затова я поемам аз, декларира министърът на икономиката. На 16.11.2011 г МС прие решение, аз бях вносител на споразумението. Не беше проведена достатъчно добра дискусия, призна Трайков.

Аз съм песимист към регулация, която се опитва чрез санкция да защити индустрия, която не се е адаптирала към цифровата ера. Премиерът Бойко Борисов показа диалогичност като прие още в началото представители на протестиращите и стана инициатор на действията сега, каза Трайков.