Цветана Кръстева е журналист в Българската национална телевизия. Почти 5 години тя бе кореспондент в Москва.  Цветана ще отразява и предстоящите избори за президент в Русия.
Тя е ботевградчанка, завършила е езиковата гимназия в Правец. 
“Има голяма доза адреналин на бъдеш на място, където се случват новините. Русия през последните 20 години е интересно място. За добро или за лошо новините кипят. Случват се важни неща, които касаят целия свят, в това число и България” – казва тя. И допълва: “ В Москва винаги има голяма доза несигурност. Властите официално признаха, че екстремизмът и тероризмът са най-големият проблем за сигурността на страната. Това създава една тягостност, но животът продължава”.
За повечето българи Русия е това, което показват по новините. А там по правило влизат най-вече извънредните събития.
“Русия  е много богата страна. Не само с природните си ресурси, което е известно. Тя е много богата страна заради хората си – образовани, интелигентни, културни. Представата за руснаците в България дават само тези, които идват на почивка по нашето Черноморие. Тях не случайно ги наричат бохемите на Изтока. Но Русия  е нещо различно. При анкетите, които правех на улицата, дори случайни хора цитират стихове на класици, отговарят на въпросите ми със стройно подредени мисли. Нещо, което в България  е рядкост. Или нещо друго – в България рядко в градския транспорт може да видиш човек, който чете книга, а в Русия това е ежедневие” – казва Цветана Кръстева.
Последното десетилетие за Русия е под режима на Путин.Защо руснаците допуснаха това?
“Путин дойде на власт с огромно доверие. С голямо желание за промяна. Той имаше мисия и според мен Путин не трябва да се демонизира прекалено. Когато той дойде на власт през 2000 година, страната бе в икономически и политически хаос.  Войната в Чечения се бе  разгоряла, превърнала се бе истинска черна дупка, самата Русия бе пред разпад. С добри и или лоши методи, но Путин успя да спре този процес. Благодарение на високата цена на нефта икономиката се стабилизира. Жизненото равнище на средната класа през последните десет години се повиши с 40%.  През тези години в страната има позитивно развитие и това не може да се отрече.
Това обаче, което се случи на последния конгресна “Единна Русия” през септември, когато Путин обяви, че ще се кандидатира за президент, а Дмитрий Медведев ще стане премиер, раздразни руснаците.  Към това се прибавиха и подозренията за фалшификации на парламентарните избори през декември. Последвалите протести показаха, че в русия има смяна на поколенията. Да протестират излязоха хора, които не се лумпени или привърженици на някаква партия.  Това са хора, които имат собствена позиция. Искаме промяна,, не искаме да крадат гласовете ни, искаме с нас да се отнасят честно – това се чуваше по митингите в Москва. Не можем да кажем, че тези хора са мнозинство, но самият факт, че след Елцин в русия за първи път има такива протести, говори, че хората са осъзнали своите интереси и искат да ги отстояват.”
Погледнати отвън събитията в Русия може да приличат на революционната буря, която помете авторитарните режими арабските страни, но аналогията е подвеждаща", пише руският писател Борис Акунин в New York Times. Според него това, което се случва в Русия е доста необичайно – революция на средната класа, която по своята същност не е революционно настроена.
”Ядрото, което поведе протестите са хора на възраст между 30-40 и дори 50 годишни. Хора от средната класа- успели в бизнеса, интелектуалци, много журналисти, писатели.  Тези хора не живеят никак зле. Техният стандарт е много по-висок от средната класа на България, например. Те не искат да загубят придобитото. Протестиращите не са революционно настроени, защото всяка революция е непредсказуема и неминуемо води до кръв. В Русия са имали достатъчно революции.
Но на хората им омръзна от Путин. Те се умориха да виждат един и  същи лица. Към това се прибавя икономическата криза, корупцията, трудната възможност за развитие без връзки и познанства.”
Възможно ли е в Русия да се появи нова фигура с популярността и влиянието на Владимир Путин?
“Винаги има възможност. В елита на Русия има много можещи хора с лидерски качества. Един Алексей Кудрин, например. Бивш финансов министър, който бе уволнен миналата есен. Или Александър Навални, адвокат, известен блогър. За него Файненшъл таймс писа, че е един от 20-те руснаци, чиято личност си струва да се следи.
Ще има ли руска пролет през март?
“Всеки път  се убеждавам, че Русия е непредсказуема. Не мисля, че ще има “руска пролет”, ако аналогията е “арабската пролет”. Очаква се Путин да победи. Сред другите кандидати за президент няма  конкурент, няма сериозен лидер, който да му опонира. Дали ще има протести, размирици след изборите – това не мога да предвидя.  Но вече казах, че Русия не иска революция.
Факт е обаче, че Русия вече не е същата. Гражданите искат повече контрол върху властта”