Работещите в болницата няма да получат заплати през месец февруари. Причината е, че местното здравно заведение, както и други болници в страната, все още нямат подписан договор с НЗОК за дейност през тази година.
„Утвърждаването на прогнозните бюджети бе забавено поради оставката на ръководството на Националната здравноосигурителна каса. Очакваме да ни се обадят кога ще подпишем новия договор. Няма изгледи това да стане през тази седмица, което означава, че работещите в болницата ще останат без заплати през февруари, ще забавим и останалите плащания”, каза пред наш репортер управителят на МБАЛ – Ботевград д-р Филип Филев. Той съобщи, че тази година е заявил повече от 130 клинични пътеки и се надява НЗОК да одобри 115, 120 от предложените. През миналата година ботевградската болницата е осъществяла дейност по 108 клинични пътеки.
За скандала с бонусите в НЗОК д-р Филип Филев направи следния коментар: „Имам особено мнение по въпроса. Не съм против бонусите. Те обаче не трябва да се получават за нормално и съвестно свършена работа, а за постигнати изключителни резултати, довели до значително подобряване на институцията, в която работиш. Здравната каса работи по утвърдени правила и не смятам, че на този етап с нещо е облекчила работата в болниците. По време на скандала с бонусите бях в чужбина, но разбрах, че г-жа Нешева се е хвалила, че Касата е превеждала навреме парите на болниците. Това обаче не е постижение, а нейно задължение.”.