Националната здравноосигурителна каса спря 40 000 лева на МБАЛ Ботевград, парите били над определените лимити. Това съобщи управителят на лечебното заведение д-р Красимир Кушев на вчерашното заседание на ОбС, когато се обсъждаше отчетът за дейността на болницата за първото тримесечие на тази година.

По думи на д-р Кушев 30 000 лева от сумата са за спешни пациенти, които не се лимитират. „Изпратил съм писмено възражение до РЗОК, Надзорния съвет и директора на НЗОК”, допълни той.

Относно финансовото състояние на болницата, д-р Кушев сподели, че тя е сред общинските болници с най-малко дългове. Този факт е станал ясен на заседание на Сдружението на общинските болници. „С едно вземане от касата можем да погасим целия дълг”, посочи управителят.

По най-наболелия проблем на местната болница – липсата на медицински кадри, д-р Кушев уведоми съветниците, че е предложил работа на двама лекари – хирург и гастроентеролог.

Въпроси по отчета не постъпиха. Председателят на Общинския съвет Мартин Тинчев се поинтересува дали е приключил ремонтът на кухненския блок на МБАЛ. Д-р Кушев потвърди и добави, че се чака разрешение от Агенцията по храните, за да започне да функционира.

Тинчев заяви, че има забележки към извършения ремонт. Той покани съветниците заедно да проверят качеството на ремонтните дейности в кухненския блок, като най-напред се обърна към Георги Георгиев, отбелязвайки, дали на шега или не, че той е „известен строител”. Думите му предизвикаха смях в залата.
 
Кметът се опита на няколко пъти да отправи питания към Тинчев, свързани с неговите констатации, както и да направи коментар, но председателят постоянно го прекъсваше, отнемеше му думата или заглушаваше изказването му, удряйки непрекъснато по звънеца на ОбС. Все пак Гавалюгов успя да обясни, че част от помещенията не са ремонтирани изцяло, а частично. „Фирма „Ситра груп”, избрана чрез възлагане на обществена поръчка, е изпълнила точно това, което е по техническа спецификация, с позициите, които са описани подробно като количествено-стойностно сметки”, подчерта той.