Инициативата "Да изчистим България за един ден”, подета от bTV през пролетта на 2011 г., е част от световното движение Let’s Do It World!, което стартира преди 5 години в Естония, през есента на 2007 г..Идва от група приятели, които решили, че трябва по някакъв начин да обединят гражданите, бизнеса и държавата, които да се погрижат за природата на страната бързо и най-вече - ЗАЕДНО. Така се стига до извода, че трябва да се действа на принципа "един ден, една държава”.
Оттогава опитът "чистене на една държава за един ден" се предава от страна в страна. През 2012-а акцията ще бъде глобална - стотици милиони доброволци ще чистят държавите си.
Община Етрополе ще се включи в инициативата „Да изчистим България” на 12 май 2012 г. Маркираните места за почистване на територията на Етрополе са:
1. Местността „Иванчовец” по пътя за с.Бойковец;
2. Поляната при „Хаджирашовата чешма”;
3. Поляната при паметника „Звездата”
4. Парка под местността „Звездата”
5. Поляната при чешма „Кърчишница”
Общината ще осигури необходимите материали.
В инициативата могат да се включат фирми и организации, като почистят замърсените райони около местата, където се намират. Разбира се, всеки желаещ да се включи в кампанията на bTV може да се присъедини в почистването на изброените пет места.
НЕКА ВСИЧКИ ЗАЕДНО ИЗЧИСТИМ ЕТРОПОЛЕ, БЪЛГАРИЯ, СВЕТА!