Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов поиска оставката на шефа на КЗК Петко Николов. Причината е продължаващият ръст в цените на горивата у нас.
Дизелът във Франция е 1,37 евро или 2,65 лева. "2,65 лв. в една от най-богатите страни, където средните доходи са 7 пъти по-високи, отколкото в България", недоумява синият лидер. В същото време на родните бензиностанции дизелът е 2,70 лева.
Костов каза, че преди 11 месеца сините сезирали КЗК за монопола на пазара на горива. Резултат няма, но протестите продължават.
Не е валидна и тезата, че се отчитат международните цени по простата причина, че ако се отчитаха поне щеше да е по-ниска цената на дизеловото гориво, отколкото във Франция, подчерта Костов.
Ще потърсим всички парламентарни средства да принудим КЗК да си свърши работата, да не се държи като академичен орган, категоричен бе синият лидер.
Според него КЗК трябва да защити пазара. "Ще настояваме за оставката на това ръководство на КЗК", съобщи още Иван Костов. Тя действително не защитава българския потребител, допълни той.