Първи март е свързан не само с посрещане на Баба Марта и традицията да се подаряват мартеници, но и с още един хубав български празник – Деня на любителското художествено творчество. С него се поздравяват читалищните дейци и самодейците. Техният самороден талант и голямата им безкористна любов към изкуството са високо ценени от публиката. Като доказателство за това можем да посочим препълнения салон на читалище „Христо Ботев”, когато на сцената му се изявяват нашите самодейци. В дългия списък с имена на местни таланти е и това на Таня Банкова, която вече десет години е част от театралната трупа с ръководител и режисьор Веселин Вълков. Преди това е участвала в постановки на самодейния театрален състав в Правец. Там работи под ръководството на режисьорите Христо Попов и Васил Мирчовски. Таня е позната на ботевградската общественост и като водеща на градските тържества.
„За мен театърът е страст. На сцената съм от първи клас. Бях редовен участник в училищните прояви – рецитирах, играех в пиеси. Понякога изпитвам съжаление, че не кандидатствах българска филология, за да се занимавам с литература професионално”, сподели Таня Банкова. Изявите й на сцената обаче продължават до днес. Многобройни са пиесите, в които са й поверени главни роли. Първата е в „Скакалци”, а най-новата, която ще се играе на ботевградска сцена през април, е в „Моята жена – лъжкиня”. В постановката тя дублира друга талантлива ботевградска актриса – Маргарита Тодорова, в ролята на главната героиня Маги.
Интересите на Таня Банкова са насочени и към други области, свързани с изкуството. Тя борави умело с акварелните бои и четката. Участвала е със свои картини в две градски изложби. Пише и стихове, член е на литературен клуб „Стамен Панчев”. Нейно творби са публикувани в местния печат, стихосбирки и сборници на ботевградски автори и в Литературен алманах на Съюза на независимите български писатели от Североизточна България.
„Обичам планината. Тя е другата ми страст, която ме вдъхновява да творя. Невероятно изживяване за мен е да наблюдавам цялото Софийско поле и Ботевградската котловина от наследствената ни къща в махала „Лескова”, Осенов влак. Заради такива гледки и съприкосновението с природата и изкуството човек си струва да живее”, категорична е тя.
По повод днешния празник Таня отправи следното пожелание: „На колегите си от театъра и на всички самодейци пожелавам от цялото си сърце слънчеви дни и много красота в живота! Благодарна съм на съдбата, че ме срещна с човек и режисьор като Веселин Вълков. Той е неизчерпаем източник на знания и умения в своята област. Затова му пожелавам да ръководи самодейния театър още дълги години!”.

Таня Банкова не пропусна да спомене и Стефан Дянков, с когото си партнираха като водещи. „Когато влизам в ролята на водеща, винаги си спомням за Дянков. Гласовете ни се допълваха и се разбирахме на сцената. Липсва ми”, сподели още тя.