По повод 134 години от Освобождението на България от турско робство, на площад „Освобождение” в Ботевград се състоя музикално-поетична програма. В нея участваха читалищни дейци, групата за руски песни с ръководител Ангелина Болярска, мъжката вокална група при читалище „Христо Ботев”, фолклорна певческа група с ръководител Стоян Димитров. Те изпълниха стихове и песни, посветени на драматичните военни събития от Руско-турската война. Последва историческо слово на Тодорка Коцева, директор на Исторически музей – Ботевград. В част от него се казва: „Пътят до Сан-Стефано е постлан с кървавите дири на огромна по численост и величие човешка саможертва. За Освобождението на България загиват десетки хиляди войници и офицери от руската армия. Заедно с изчезналите и ранените техният брой е двеста  хиляди. Около 7 600 са жертвите сред румънците. Десетки хиляди са загиналите в хода на военните действия българи. Историческата ни памет отдавна е намерила своя благодарен израз към саможертвата на хилядите знайни и незнайни  войници и офицери, поборници и опълченци, в повече от 400 паметници на признателност, осеяли земята ни и родния Ботевградски край. Вестта за Освобождението, преди 134 години, жителите на гр. Орхание посрещнали в църковния двор, където се намирали все още пресните гробове на подпоручик Войницки, подпоручик Илья Волков, капитан Ушаков и още петима неизвестни  войници. В прослава на руския император Александър ІІ бил отслужен благодарствен молебен. През 2009г, на площад “Саранск”, признателното гражданство въздигна внушителен паметник, посветен на загиналите руски воини за освобождението на ботевградския край.
Нека днес за тяхната саможертва да не разказват само студените мраморни паметници, пожълтелите листове история или опушените от отминалото време стари фотографии...
Нека потърсим в душите си тяхната обич към земята ни, да почувстваме последната им глътка въздух, докосваща исконната ни духовна същност и намерим сили и стимул да следваме пътя им! Нека бъдем достойни за паметта на героите!”
Десетки ботевградчани дойдоха на площад „Освобождение”, за да изразят преклонението си пред подвига на загиналите за свободата на България. Сред тях бяха областният управител на Софийска област Красимир Живков, кметът Георги Георгиев, председателят на ОбС Йорданка Лалчева, зам.кметовете, секретарят Цеца Иванова, представители на неправителствени и партийни организации, на фирми, директори на училища и детски градини, ученици.