Хакер успя да атакува сървърите на хостинг компанията GoDaddy и така над 10 млн. нейни клиенти останаха без своите интернет страници, съобщи в. Guardian. Малко по-късно стана ясно, че хакерът е член на групата Anonymous, която обаче се разграничи от действията му.

По-рано тази година GoDaddy си навлече гнева на хактивистите, като се обяви в подкрепа на американския проектозакон Stop Online Piracy, който можеше да доведе до цензуриране на множество интернет страници, пише dnevnik.bg.

Атаката повлия както сайтовете, които се хостват на съврърите на GoDaddy, така и клиентите, които са си регистрирали само домейн през компанията.

В резултат на това не са работили и имейл услугите на GoDaddy, както и тези, които са пренасочени през домейните, които са купени от нея.

Основните жертви на хакера се оказаха милиони самоиздържащи се хора, както и малки и средни компании, които разчитат на своите сайтове, за да движат бизнеса си. Разбира се, това предизвика сериозен отзвук в интернет и голямо недоволство сред потребителите.

"Разбирам мотивите на хакера да атакува точно GoDaddy, но не мисля, че той е осъзнал, че по този начин ще засегне и толкова много малки компании", казва пред Guardian Кенет Борг, собственик на малък бизнес, който разчита на своя сайт, за да комуникира с клиентите си.

Хакерът се идентифицира с прякора Anonymous Own3r и твърди в своя Twitter акаунт, че е извършил атаката напълно самостоятелно. Той дори обявява, че е способен да свали 99% от целия интернет.

Като мотиви за действието си Anoymous Own3r изтъква, че е искал да провери доколко сигурна е киберсигурността и поради "причини, за които сега не може да се говори". Той казва, че е използвал класическа DDoS атака.

Хакерът се провъзгласява и за "лидер на отдела за сигурност към Anonymous".

Малко по-късно обаче друг Twitter акаунт, за който е сигурно, че е свързан с основната организация на Anonymous, отрече това твърдение. Акаунтът се разграничи от действията на Anonymous Own3r, като помоли хората да обвиняват само него за проблемите, с които са се сблъскали поради неработещите си сайтове.

От компанията GoDaddy потвърждават пред технологичния блог TechCrunch, че е бил открит проблем със сървърите, но не пожелаха да коментират дали той е технически, или породен от хакерска атака.

"Всички услуги са възстановени и в нито един момент не е била компрометирана каквато и да е информация за потребителите, включително кредитни карти, пароли, имена, адреси", казва Елизабет Дрискол, говорител на GoDaddy, в коментар пред онлайн изданието CNET.