От 1 април ще има увеличение на цената на природния газ и на парното.

Това съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Засега прогнозите сочат, че цената на газа ще се повиши със 7-8%. Ще има увеличение на цената на парното и топлата вода с различен процент за различните дружества. Цената на топлоенергията не беше променена в средата на отоплителния сезон от 1 януари и дружествата имат недовзети приходи от новата цена на газа от началото на годината.

Шефът на ДКЕВР заяви, че евентуално намаление на цената на природния газ от Русия може да бъде отразено веднага, защото механизмите на ценообразуване при природния газ са едни от най-гъвкавите – на всеки три месеца. "От момента, в който има промяна в тези договори, това може да бъде отразено веднага или в рамките на тримесечния период или веднага следващото тримесечие. Ще реагираме мигновено на един такъв процес, каза той. Ако това се случи, цената на парното в началото на следващия отоплителен сезон може да остане същата", посочи той.

Според Семерджиев, няма опасност газовото находище Чирен да остане празно. "Уверени сме, че „Булгаргаз” би могъл да се справи със ситуацията включително и със заеми. Паричните потоци на „Булгаргаз”, по цените които сме определели, би трябвало да му осигуряват достатъчно средства", каза той.

Основните клиенти, които забавят плащанията си към газовата компания, са топлофикационните дружества. Ангел Семерджиев заяви, че всеки случай на аварии в топлофикациите се разглежда поотделно. Според него  честотата им не е по-голяма от предишни години.
Председателят на ДКЕВР посочи, че нивата на разходите за работни заплати в енергийния сектор са от 2005 г. със съответните корекции, така било и във ВиК-сектора. "Ако се получават по-големи заплати, те са на база на положителни резултати на дружествата, а не от по-високи цени. Няма вкарване на тези разходи в цените и не ги плащат крайните потребители", заяви той.