Вероятно скоро ще бъде възможно човек да се обади от клетъчен телефон без батерия, като използва единствено топлината на ръката си, съобщи ДПА.

Нови електрически вериги, създадени от германски изследователи, вече позволяват телесната топлина да се използва за генериране на електричество.

Много медицински уреди са фиксирани върху тялото на пациента в интензивното отделение. Те следят кръвното налягане, телесната температура, сърдечния пулс, дишането.

Това предполага да има куп кабели, защото всеки от уредите се нуждае от електрозахранване.

В бъдеще медицинските сензори вероятно ще могат да функционират, без да бъдат включени в електрическата мрежа.

Те ще се зареждат с нужната им енергия, използвайки топлината на човешкото тяло, увериха изследователи от института Фраунхофер в Ерланген, Германия.

Изследователите са разработили метод за използване на телесната топлина за генериране на електричество.

Той функционира на принципа на термоелектрическите генератори, произведени от полупроводникови елементи.

Термоелектрическите генератори извличат електрическа енергия от температурната разлика между топла и студена среда.

Обикновено е нужна разлика от няколко десетки градуса, за да се генерира електричество, а разликата между температурата на тялото и тази на заобикалящата го среда е само няколко градуса.

Конвенционалните термоелектрически генератори доставят около 200 миливолта електричество, докато електронните уреди се нуждаят от поне 1-2 волта електричество.

Изследователите се справили с проблема, като комбинирали няколко компонента в съвсем нов метод за създаване на електрически вериги, които функционират с 200 миливолта електричество.

Германските изследователи са на мнение, че след като в бъдеще бъдат въведени подобрения в превключвателните системи, ще е нужна температурна разлика от едва 0.5 градуса, за да се генерира електричество.