Норвежката национална железопътна администрация укрепва своята GSM-R (GSM железница) мрежа. Компанията разчита на оборудване от Nokia Siemens Networks с функция за споделяне на натоварване.

Съществуващите основни мрежови елементи на първичната площадка ще бъдат надградени с допълнителна платформа, разположена на отдалечено място, която ще поеме пълния трафик в случай на бедствие или по време на дейности по поддръжка на първичната площадка.



„Това ще повиши ефективността на нашите железопътни операции, ще сведе до минимум закъсненията на влаковете и ще подобри безопасността на нашите пътници“, заяви Свеин Расмусен, търговски мениджър на Jernbaneverket.

Тъй като комуникациите и контролът са критични за железопътните оператори, е важно те да използват надградена основна мрежа, която може да архивира и споделя мрежовия трафик, увеличавайки надеждността на цялата система, посочват от Nokia Siemens Networks.

Основната мрежова платформа с функция за споделяне на натоварването ще гарантират, че елементите на мрежата работят както като активна, така и като архивна система. Това ще помогне на Jernbaneverket да избегне претоварване в мрежата, да намали или елиминира принудителния престой по време на дейности по поддръжка или при бедствие и да подсилят надеждността на комуникациите.

Съгласно договора, Nokia Siemens Networks ще надгради съществуващата основна платформа R99 на Jernbaneverket със своята основна платформа R4 на първичната площадка в Тронхайм. Компанията също така ще използва платформа R4 за създаване на архивна мрежа на отдалечено място. Тази платформа включва мобилен програмен комутатор, мобилен достъп и сървър с функция за споделяне на натоварване.

Като част от изграждане на допълнителната основна мрежа, компанията ще предостави своите интелигентни платформи Railway@vantage 5.0 с функция за споделяне на натоварването. Договорът предвижда и доставка на нови диспечерски терминали за модернизиране на основната мрежа на Jernbaneverket.

В допълнение, Nokia Siemens Networks ще достави платформа за управление на данни на абонати, вкл. хранилище за профили One-NDS и NT-HLR, и ще осигури консолидирано конфигуриране и мониторинг на GSM-R мрежата.