По разпореждане на премиера Бойко Борисов ще се анализира поскъпването на някои продукти във връзка с великденските празници и ще се търсят мерки и решения. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Министерски съвет.

"Случва се така, че покрай Коледа и покрай Великден някои се опитват, на принципа „ден година храни”, да реализират печалба. Затова премиерът разпореди – до петък моите заместници ще проведат срещи с производителите на свинско и агнешко месо, и на яйца. Когато се върне в петък, разпореди аз, министър Симеон Дянков и министър Трайчо Трайков, да направим анализ на ситуацията на цените на пазара и ако някъде има спекула, да се търси къде е тя", уточни Мирослав Найденов.

Министърът заяви, че не бива производителите да бъдат обвинявани директно и априори. "Много често те произвеждат и предлагат на търговците на нормални цени, но след това по веригата цената до крайния потребител отива до небесата", каза Найденов.
По думите му ако производителите необосновано вдигат цените, използвайки наближаващия празник, ще има корекции по отношение на намеренията на държавата към тях като субсидии.

"Няма как като общество ние да субсидираме определени сектори и тези сектори за благодарност преди двата големи празника да вдигат цените", категоричен беше министърът на земеделието и храните.