Иван и Андрей ще платят лечението на болната от рак Нана. Двамата продуценти са в шок от болестта на колежката и приятелка, с която делят близо 10-годишна дружба. Те са взели решение да покрият разходите на водещата по предстоящото й пътуване до Франция, където ще бъде оперирана от най-добрите световни специалисти, пише "Всеки ден"

Нана е категорична, че няма да търси пари с есемеси и няма да открива банкова сметка за набиране на средства. Тя ще замине за Париж тази седмица, но все още чака потвърждение от местните лекари за датата на операцията и не е резервирала полет. Телефоните на Иван и Андрей пък цял ден останаха изключени.

Служителка в „Станция Нова" обясни, че офисът на фирмата е празен. Всички отсъстват след шока, който изживели през уикенда, и на никого не му се работи. Тя обаче разкри, че още преди дни всички колеги изразили готовност да помогнат финансово на Нана, а шефовете й директно заявили, че ще платят всички разходи по лечението във Франция.

В момента водещата на „Съдебен спор" събира документите, необходими за пътуването. Най-вероятно тя ще замине със съпруга си Джонатан, а синът й ще остане в България под грижите на сестра й Мартина. Мъжът на Нана искал да се лекува в САЩ, но засега най-добри надежди давали френските специалисти. Нана се оплака, че телефонът й не спира да звъни и помоли всичките си познати да не я притесняват в този труден момент.

Както „Всеки ден" писа вчера, тя не е изгубила надежда, че ще живее, въпреки малките шансове, които дават лекарите. Причината е, че ракът е направил разсейки на множество места в тялото й, а засега специалистите не могат да локализират къде е основният тумор, от който тръгват другите.

Това трябва да успеят да направят докторите във Франция, които са признати за най-добри в оперативното лечение на рак. Ако се наложи последващо третиране с химио- и лъчетерапия, то ще бъде извършено в САЩ. Зад Океана вече има нови лекарства срещу туморите, които дават добри резултати. Вероятно за него ще се наложи Нана да събира пари и близките й се надяват, че хората ще й помогнат.

Шок и сълзи в „Станция Нова"

Андрей не можа да сдържи емоциите си и се разплака в ефир по време на изповедното интервю с Нана. В неделя водещата беше напълно откровена пред опосумите и сподели, че страда от рак в напреднал стадий.

Признанието, че цялото й тяло е в метастази, че не се знае колко време й остава и може да не види двегодишния си син като първокласник, толкова развълнува Андрей, че в един момент напиращите сълзи замъглиха стъклата на очилата му.

Забелязвайки колко е разстроен колегата му, Иван се погрижи да продължи интервюто, а през това време Арнаудов опитваше да се овладее, стискайки устните си до болка. Нана обаче не успя да направи това и се разплака още повече. Ситуацията щеше да излезе от контрол и само намесата на редакторите, които им говореха в слушалките да се успокоят, върна разстроените водещи в реалността, за да завършат интервюто с Нана и да закрият броя на „Станция Нова".

Учителката й от Варна се поболя

В морската ни столица, откъдето е Нана, също са чули шокиращата новина за болестта й. В Музикалното училище, където тя е учила, това е основна тема. Една преподавателка обаче не е спала цялата нощ и е плакала - Геновева Бурова.

Учителката по цигулка на Нана е човекът, поставил инструмента в ръцете на 5-годишното тогава момиченце. „Тя започна при мен още като невръстно дете. Аз сложих цигулката в ръцете й. Много амбициозна, толерантна, изпълнителна, отлична ученичка, скромна, възпитана - само хубави неща мога да кажа за нея, но сега съм шокирана, объркана и цяла нощ не съм спала, а днес съм като болна", почти се разплака цигуларката пред „Всеки ден".

Бурова още не може да изтрие от съзнанието си заглавията, които е видяла в пресата: „Нана с диагноза рак" и не спира да вади от съзнанието си спомени за любимата си ученичка. „Преподавах й до 19-годишна, но не съжалявам, че после не продължи с цигулката, защото тя си намери пътя и мисля, че инструментът й помогна в професията", допълни музикантката. „Пожелавам й да оздравее, да се наредят нещата както трябва. Моля се на Бог за нея и за горката й майка", каза в заключение Бурова.

Жени Калканджиева: Нана не търси рейтинг, а подкрепа

Нана е невероятно борбен човек и в неделя водеше така, все едно нищо не се е случило. Тя е от хората с достойнство, чест и гордост и прекрасно знае, че сега трябва да се справи чисто психологически с проблема. Но тя с нищо не показа, че не може да се справи. Истината е, че всички бяхме шокирани и притеснени, защото тя е млада и жизнена жена и най-малко сме очаквали на такъв борбен човек да му се случи подобно нещо.

Абсурдно е да се мисли, че го направи заради рейтинг, защото „Станция Нова" си има достатъчно висок и нямаме нужда от това да принасяме човешки жертви. Нана го направи, за да даде гласност на проблема изобщо, защото у нас не стигат онкоклиниките, а броят на болните се увеличава. Това беше нейната кауза.