Прокуратурата е преквалифицирала обвинението по делото за длъжностно присвояване срещу Валентин Димитров - Вальо Топлото от по-лека форма на съучастие към по-тежка, т.е. от подбудител към извършител.

Извършителят предполага и присвояване на средства, съобщи наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов. Първоначално Валентин Димитров е бил привлечен за обвиняем като подбудител за длъжностно присвояване, а впоследствие е привлечен като извършител на деянието. Джамбазов не пожела да коментира въз основа на какви допълнителни доказателства, което щяло да стане ясно по време на делото.

С оглед максимална яснота и за да не се стига до някаква степен, че обвинението е неясно, Джамбазов е изготвил постановление за частично прекратяване по по-леката квалификация, но Димитров остава привлечен с обвинение за извършител по делото за длъжностно присвояване, което трябва да влезе в съда.

Второто обвинение срещу Димитров е за длъжностно присвояване за близо 6 милиона лева, както и за безстопанственост. То е насочено и срещу подчинената му Лина Абланска. Обвинения има и срещу двамата заместници на Валентин Димитров - Емил Антонов и Георги Рогачев и бившата директорка на фирма „Шибър” Мая Стоилова.