Отборът по Информатика и информационни технологии „ARTY“ на ПМГ “Акад. проф. д-р. Асен Златаров’’, с ръководител инж. Красимир Божинов, взе участие в Областния кръг на олимпиадата по информационни технологии, който се проведе на 13 март в София. Тимът бе единствен представител от нашия регион. Той се представи с осем участници, които защитиха шест проекта – четири индивидуални и два екипни. Журито присъди максималния брой точки – 100, единствено на ученика от 8“б“ клас Светлин Йотов.

„Светлин впечатли журито и всички присъстващи с неговия проект в направление „Уеб Сайт“ - „Интерактивни уроци по география на България“. Проектът съдържа интерактивни уроци по География и икономика от учебния материал за осми клас. Потребителите на сайта могат да коментират дадените уроци или да предлагат добавяне на любопитна информация към тях. Те могат да проверят своите знания чрез интерактивните тестове към всеки от уроците, както и да комуникират помежду си чрез форум. Администраторът може да променя цялата информация в сайта. При разработката на проекта са използвани следните технологии: HTML, CSS, MySQL, PHP, JavaScript, jQuery и ActionScript.“, сподели пред pmgzlatarov.org преподавателят по ИТ в гимназията и ръководител на проектите инж. Красимир Божинов.

В направление „Мултимедийни приложения“ за Първи национален кръг беше класиран проект „Електронен учебник по история“ на Станислав Дончев и Петко Четрафилски. Само една точка не достигна на Генади Славчев от 10 „б“ клас в направление „Приложни програми“, за да се класира с неговия проект „Забавно междучасие“.

За цялостното представяне на отбора допринесоха и компютърните разработки: „Градовете на България“, „Моят град-минало, настояще, бъдеще“, “Турция-позната и непозната“, „Кибер престъпления“.

На сн.: Светлин Йотов