Делян Добрев е бил готов и дори искал да напусне икономическото министерство още снощи заедно с министър Трайчо Трайков.

Това заяви подалият оставка Трайчо Трайков, който дойде в парламента, за да направи изявления пред журналисти във връзка с оставката си. Тя му е поискана от вицепремиера Цветан Цветанов след кацането в София на правителствената делегация, която бе в Катар. „Това не беше необходимо, защото министър-председателят можеше във всеки един момент да ми каже, че вече нямам доверието му и аз щях да я подам без никакъв проблем. Затова въпреки тези странни обстоятелства, нося оставката си", каза Трайков.

Той допълни, че мотиви за искането на оставката му не са били посочени, освен „с половин уста" за конфузната случка в Катар, което Трайков определи като „нелепо". По думите му истинските причини за отстраняването му рано или късно ще станат известни.

„Може и да греша, аз гледах интервюто на министър-председателя тази сутрин и той каза неща, които ако се случат по този начин, значи греша, но ако например „Белене" се осъществи при сегашните условия, значи не греша. Ако не бъдем подкрепени да защитим позицията си за 59-те километра в „Южен поток" и възвращаемост над 8 на сто, а не 8 на сто, значи не греша. Ако до края на месеца не бъдат намалени цените на газа по сегашните доставки с 10-15 процента, значи не греша. Но ако всички тези неща се случат, значи греша и наистина причината е конфузът в Катар", каза Трайков.