в социологически сондаж на общественото мнение, поръчано от BUZZDASH

Трима са политическите лидери с най-високи оценки, дадени от българите. Това са вицепремиерът Цветан Цветанов, премиерът Бойко Борисов и президентът Георги Първанов. Цветанов е с най-висок успех от политическата тройка. Във врата му диша премиерът, а президентът ги следва с успех от 3.80.
Тези оценки са поставени в проучване на общественото мнение в България, проведено на терен от екип социолози на BUZZDASH през периода 15-25 септември, 2010 г. Анкетирани са 1000 души. Изследването е представително за населението на страната на възраст над 18 г .

Що се отнася до съотношението одобрение – неодобрение на гражданите за управлението на политическа партия ГЕРБ, процентите са разпределени по следния начин:
• Добро и много добро - 37,0%
• Лошо и много лошо - 30,3%
• Средно – 28,5%

Проучването показва с около 8 % спад в доверието в управляващата партия. Това се дължи най-вероятно на разминаването между предизборните обещания, от една страна, и реалните действия на  управляващата партия. Това твърдение се подсилва от отговорите на анкетираните лица на въпроса “Кои проблеми не реши правителството на ГЕРБ през първата година от мандата”:
• Бедността – посочена от 27,1% от анкетираните
• Безработицата – 20,0%
• Здравеопазването /достъп и качество на медицински услуги/ - 14,0%
Като „дразнители” на общественото мнение са посочени още състоянието на образованието, лошата инфраструктура, проблемите в културата и науката.

Изводът е, че икономическата и социалната политика са сферата, която поражда най-голямо недоволство от управлението сред българите днес.

Тези данни логично водят след себе си и промяна в електоралните нагласи на българите. На хипотезата на BUZZDASH „Ако парламентарните избори в България бяха днес”, резултатите на първите три партии биха били следните:
• ГЕРБ – 31,7 %; (8,0 % по-малко от изборния резултат през лятото на 2009г.)
• БСП - 11,1%; (6,6% по-малко)
• ДПС – 6,5%; (8,0% по-малко)

Електоралният отлив се подсилва и от спада в доверието на партиите АТАКА, РЗС, СДС, ДСБ и НДСВ, които биха останали „зад борда” при избори в настоящия момент. Според анкетата цели 21.4% от запитаните пък изобщо няма да гласуват, а 18.7% не знаят за кого да дадат гласа си.

Българите не вярват, че страната ни е излязла от кризата, сочи още проучването на BUZZDASH. Според 75,4% от анкетираните в края на септември 2010 г. страната ни все още се намира в кризисни условия. Само 14,3% вярват на твърденията на финансовия министър Симеон Дянков, че българската икономика вече преодолява кризата.
Противоречиви са и нагласите на запитаните спрямо членството на България в Европейския съюз. Мнозинството от гражданите - 64,9%, продължават да смятат, че приемането на България в ЕС през 2007 г. е било добро решение. Но това мнение се отнася до предимствата, които носи еврочленството за държавата. Когато се оценяват промените в живота на отделния гражданин и неговото семейство, позитивизмът значително намалява. Доказват го следните резултати:
• 44-45% от анкетираните лица заявяват, че за тях еврочленството е било добро решение
• 41% са на обратно мнение.

Що се отнася до респекта, който българинът изпитва към световните политически имена, първата позиция се заема от американския президент Барак Обама, който е фаворит на 28.6% от гражданите. След него се нареждат съответно руският премиер Путин с 23% и немският канцлер Ангела Меркел с 22%.

Проучването на BUZZDASH предоставя още някои любопитни статистически данни за това как българите възприемат политиката на Саркози и връщането на българските роми от Франция. Резултатите от социологическия сондаж показват и друга интересна тенденция - сънародниците ни вече не са про-руски настроени и предпочитат Германия за основен партньор на България - 26.4%. Русия все пак запазва позициите си и е втората предпочитана от 21.2% от запитаните партньорска страна. САЩ пък избират 16.4% от анкетираните, сочат социологическите данни на BUZZDASH.