Novini.bg получи видеорепортаж, на който Росица Велкова e рамо до рамо с вътрешния министър Цветан Цветанов по време на кръгла маса, организирана от ГЕРБ и фондация „Ханс Зайдел” на 25 януари 2009 г. в Благоевград.

Името на Росица Велкова бе намесено в скандала с австрийския консултант Петер Хохегер  в качеството й на представител на неговата компания в България – „Хохегер Бг”.

Според публикации в пресата от изминалите дни Велкова е била и учредител на ГЕРБ и един от авторите на управленската програма на управляващата партия. Публикация на сп. „Тема“ от 26 февруари 2009 г. я определя като един от „идеолозите на герберизма„. А според публикация в Computerworld.bg. от 6 юли 2009 г. Велкова е координатор на ИТ екипа на ГЕРБ, който е подготвил стратегията на партията за информационни и комуникационни технологии преди парламентарните избори. На среща с представители на IT бизнеса у нас по това време ГЕРБ я представя като бъдещия министър на информационните технологии. Идеята за такова министерство е обявена именно на 25 януари 2009 г. на кръглата маса в Благоевград, запис от която получихме на редакционната ни поща.

Въпреки цитираните в публикациите факти Росица Велкова упорито продължава да отрича, че се познава с Цветан Цветанов. Кадрите от видеото обаче показват друго. На тях ясно се вижда, че на масата вдясно от Цветанов, през един човек, стои именно Росица Велкова.