София Лорен получава отличието през 1962 година за ролята си във филма „Чочарка". Тя има още една награда на Американската филмова академия от 1991 за цялата й кариера, съобщи „Стандарт".

София Лорен е най-награждаванатa актриса в света. Има над 80 роли на големия й екран. Играла е в култовия „Брак по италиански" на Виторио Де Сика, „Един специален ден" на Еторе Скола, „Прет-а-порте" на Робърт Олтман и куп други заглавия.

Тя е популярна със своя неугасващ чар и красота - безспорно една от най-достолепните фигури в съвременното кино. 77-годишната София смайва с фигура и жизненост.
Актрисата ще пристигне в България, за да представи личен архив от сценични костюми, шапки, оригинални афиши, снимки и списания, както и книгите, на които самата актриса е автор. Огромната колекция вече е опакована в десетки кашони.

Експозицията ще поеме от София към Москва, Санкт Петербург и ще отпътува към Неапол, Токио, Шанхай, Ел Ей, Буенос Айрес, Мадрид, Берлин и Женева.

Българската публика наистина ще има късметa да види всичките статуетки и призове на легендарната актриса. В София ще я придружат двамата й синове - Едуардо Понти, който вчера я дари с четвърто внуче, както и Карло Понти-младши - синът й, който е кръсстен на баща си - големия режисьор Карло Понти. София Лорен ще остане в столицата два дни, за да открие изложбата, която организаторите от „Евенти" са озаглавили „София Лорен в София".