Надежда Добрев е първата българка, оставила отпечатък от сладострастие и още нещо в историята на Холивуд. През 1965-а емигриралият в Америка нашенец Стивън Апостолоф я снима в „Оргията на мъртвите" - първия еротичен хорър по сценарий на скандалния Ед Ууд, пише "Монитор".

46 години по-късно друг българин - Йордан Тодоров прави филм за Апостолоф и Надежда Добрев е в eдна от ролите. Лентата „Татко снима мръсни филми" беше прожектирана премиерно миналата вечер на „София филм фест", а през есента ще бъде излъчена по българския филиал на НВО.

Добрев пристигна в България, за да представи лично филма. Визитата й премина по вода - очите й постоянно се пълнеха със сълзи на емоции, умиление, възкръснали спомени. „Родена съм тук, българка съм. На единайсет заминах за Сирия, където моят баща трябваше да строи секретно летище за руснаците.

По това време у нас беше комунистически режим, а баща ми мразеше комунистите. Не искаше да се връщаме в България и семейството ни избяга от Сирия през Ливан в САЩ. Спомням си, че когато бях тийнейджърка в САЩ, нарочно носех тениски със сърп и чук.

В артиста винаги е заложен символът на бунтарството. Поне така е за мен," разкри Надежда. Според нея човек винаги трябва да предизвиква обществото, но не от гледна точка на политиката. „Аз не съм привърженик на определена партия. Интересува ме много повече отделната личност. Хуманността се развива само тогава, когато се развиват самите хора. Преди да заспя, винаги си задавам един въпрос: „Какво сгреших днес? Не трябва да се търсят грешките на другите, преди да си видял собствените," категорична е актрисата.

„Аз съм възпитана и отгледана като българка, няма значение, че живея в САЩ. Баща ми ме е учил да не се интересувам как изглеждат другите хора, какво знаят, а какви са всъщност. За да бъдеш артист, на първо място трябва да познаваш себе си, света около себе си", разсъждава еротичната звезда.

След като попада в Страната на неограничените възможности семейството на Надежда първоначално живее в Кливланд, щата Охайо. После се местят в Калифорния. Там Надежда завършва гимназия и започва да учи актьорско майсторство в известната школа „Десилу".

По собствените й признания влиза в света на еротиката прекалено млада.„Беше ми много трудно да се съблека пред камерата. Не бях професионалистка в събличането отначало, защото бях момиче. А и нямах тялото. Ако гледате филма или мои снимки, ще видите, че имам тяло на обикновено момиче. Нямах огромни гърди като другите", смее се Надежда.

За нея еротиката е влюбване. „Все едно си влюбен или да бъдеш с някого, на когото вярваш. Тогава може да откриеш еротиката - само когато си с човек, на когото вярваш, може да откриеш еротиката" разкрива Добрев.

В средата на 60-те години Надежда вече е популярен pin-up модел в Южна Калифорния. Работи с някои от най-известните фотографи, сред които и Рон Вогел, който по онова време снима за Playboy. По същото време Добрев танцува в клетка, закачена на тавана на легендарния нощен клуб Whiskey a Go-Go, докато на сцената свирят The Doors, The Who и Джими Хендрикс.

„Танцувах в клетката. Когато слизах долу и ги виждах зад сцената, винаги ме викаха при себе си, защото като хора на изкуството те усещаха моята специална енергия. Но не съм излизала с Джими Хендрикс или останалите рокаджии. Тогава бях невинна и не съм експериментирала с техния начин на живот.

А звездите са самотни - постоянно пътуват, пият, дрогират се и сменят жените като носни кърпички. Мислите, че е добре, да живеете с рокендрол звезда? Бъркате, това е просто фантазия," категорична е нашенката. Тя не осъжда начина на живот на другите, стига да не я замесват или нараняват.

В края на 60-те Надежда среща съпруга си Марти Клайн -известен холивудски агент, който представлява звезди като Джони Кеш, Стив Мартин и сайкъделик рок групата "Джеферсън Еърплейн". С него Надежда има две дъщери. „Като майка съм много либерална.

Във възпитанието на децата ми не използвам думата: „трябва". Според мен човек сам достига до съзряването. Как да кажа на дъщеря си, че не трябва да прави секс на 14 години. Това е решение, което тя сама избира. Децата ми са бунтари, но аз също съм щастлива, защото са свободни. Аз винаги съм се старала да открия свободата на птиците," с усмивка разказва актрисата.