От началото на година община Ботевград вече не издава скици на имоти. Тази услуга се извършва единствено от Агенцията по картография, геодезия и кадастър. Това е регламентирано в Закона за кадастъра и публичния имотен регистър, след като влезе в сила новата цифрова кадастрална карта. Създадена с идеята да улеснява гражданите, първото „предимство”, което хората усетиха е многократно поскъпване на услугата. Таксите за идване на скица на имот са между 30 и 65 лева в зависимост от вида на услугата – обикновена, бърза или експресна. Към тази цена трябва да се прибави и цената на две пътувания до София. – първо да си подадеш молбата, а след това да си вземеш документа.
Агенцията по геодезия, картография и кадастър се намира на столичния булевард „Цар Борис III" и пътуването дотам е свързано с време, често и с много нерви.
„Знам, че тази промяна в закона породи недоволство на жителите на общината. Аз предупреждавах отдавна, че това ще се случи – коментира кметът Георги Георгиев пред „Ботевградски вести плюс”. –Лично съм поставил този проблем и пред Националното сдружение на общините в България. Потърсих и съдействието на депутатите Даниел Георгиев и Емил Димитров. Тази седмица ми предстои среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството. Целта ми е да обоснова искането на общините да се направи промяна в Закона за кадастъра”, казва още кметът пред местното издание.