В 21 век за терирориални претенции на страни членки на ЕС е абсурдно да се говори. Това отговори от парламентарната трибуна министър председателят Бойко Борисов на въпрос на Волен Сидеров министър-председателят да излезе с позиция по териториалните претенции на Румъния към България.

Аз се надявам, че българският парламент, след като заведете своята декларация, би било добре политическа партия ГЕРБ да я подкрепи, заяви премиерът във връзка с предложената декларация от „Атака” срещу териториалните претенции.

Колкото до отношенията между България и Турция, преди години отново водих делегация там и отново поздравих на турски език, защото така е прието. Ако ме поканите на секретно заседание в икономическата комисия, господин Сидеров, ще ви кажа защо десетилетия тази междусистемна газова връзка с Турция не е ставала. Премиерът на Турция е поел ангажимент - споразумението за междусистемна връзка за газ да се подпише в рамките на два месеца.

Бих могъл да ви споделя какво съм чул и разбрал. Това е най-малкото, което съм договорил – междусистемна връзка, която да задоволи наши нужди, при хуманитарни проблеми. Това е сложен проблем, затова не е решен досега и ако не го направим сега, няма да бъде решен никога, поради други фактори

Доколкото съдя от отзивите, въпросът за заграбените тракийски имоти не е бил зададен в Анкара, не е бил поставен въпросът и за бракониерството в наши терирториални води, не е бил поставен и въпросът за таксите за турските тирове. Това отговори лидерът на Атака Волен Сидеров.

"Не разбрах, ако ще купуваме газ от Турция, на каква цена ще е? Защото Турция ще е един препродавач на руски газ и така ще иска да печели. Защо не отидете в Москва да договорите цените?", попита той.

"Турция си има свой газ и той ще бъде диверсифициран", отговори Борисов. Той съобщи, че от турска страна е бил зададен въпросът за тировете и че се бавели по няколко дни на границата тирове с пресни зеленчуци.