България се отказва от строежа на втора атомна централа, съобщиха от Министерски съвет.

Вместо това ще строим газова централа на площадката на АЕЦ "Белене", съобщи зам.-финансовия министър Владислав Горанов. Позицията на страната ще бъде предадена лично в Русия от нашия министър на икономиката Делян Добрев, който утре ще отпътува за Москва. Той ще преговаря с Русия държавната компания „Росатом” да не съди България за неустойки.

Вече поръчаният от България първи реактор за Белене, ще бъде купен от страната и доставен в АЕЦ „Козлудуй”. За изработения от "Росатом" реактор ще са нужни за доплащане още 100 млн. евро, съобщи Горанов.

Премиерът Бойко Борисов е отишъл да съобщи решението на президента Росен Плевнелиев, а след това ще информира и депутатите.

Позицията на София дойде след телефонен разговор между българския премиер и руския му колега Владимир Путин. След него от правителствената пресслужба бяха лаконични в коментара си, като съобщиха само, че Борисов е запознал Путин с позицията на България по отношението на реализацията на централата.

Двудневното мълчание на Борисов след разговора с Путин предизвика скандал в Парламента. Основните политически сили поискаха тази сутрин изслушване на премиера в пленарна зала по АЕЦ „Белене”, „за да не носи персонална отговорност”. Мнозинството обаче спести обясненията на премиера, като отхвърли предложенията на Синята коалиция, Коалиция за България и „Атака”.