"Обръщам специално внимание, че в бюджета на Руската федерация са предвидени 3,8 милиарда евро за АЕЦ "Белене". Това каза на пресконференция в София руският президент Владимир Путин. Той допълни, че това може да стане под формата на кредит.

"Резултатите на състоялите се днес преговори показват, че руско - българските отношения се развиват във възходяща линия във всички насоки. Днес ние успяхме да договорим много важни проекти и това не би било възможно, ако не бяхме сигурни партньори. Нашата среща е белязана с голямо събития 130-та годишнина от освобождаването на България от османско иго и възстановяването на нейната държавност", каза Владимир Путин.

Според него деловото сътрудничество ще е приоритетно. "Потвърждение за това е стабилният ръст на търговията. За 10 месеца за м.г. търговският оборот между двете страни нараства с 22% и е от 3,4 милиарда долара. Ние виждаме тук и проблеми с това, че руският износ е в суровини. И българският износ изглежда по-привлекателно, защото в него 33% са за машиностроителни части, 22% на винарство. Разширяване на структурата на износа е една от най-важните задачи.

Според държавния глава на Руската федерация усилията ще бъдат концентрирани в крупни съвместни проекти. Особено ще подчертая важността за АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас-Александруполис", каза Путин.

"Обръщам специално внимание, че в бюджета на Руската федерация са предвидени 3,8 милиарда евро за АЕЦ "Белене". Ние смятаме, че реализирането на тези проекти ще повиши енергийната безопасност на Европа и Балканите. При реализирането на енергийните проекти България ще става едно от важните звена от енергийната схема.

Добри перспективи са инвестициите в туризма. Междурегионално сътрудничество има. Руско-българските отношения традиционно се отличават Този ценен капитал трябва да се заработи напълно. Бих искал да отбележа, че е подписан пакет от документи за по нататъшно развитие на отношенията между Русия и България", каза Путин.

Според него двамата държавни глави са обсъждали и сигурността в региона на Черно море. Руският държавен глава благодари на жителите на София за топлия прием. Владимир Путин категорично се обяви за продължаването на преговорите за статута на Косово за да бъде постигнат компромис. Путин подчерта, че Русия няма да признае едностранното обявяване на независимост.

"Не виждам проблем за достъпа на българските учени до архивите. Проблемът е в друго, в предаването на архивите на българската страна", заяви Владимир Путин в отговор на въпрос дали Русия ще даде достъп на български учени до всички архивни документи от времето на Втората световна война и Студената война.

"През 1958 година значителна част от тези архиви беше предадена на България. През 2004 г. отново е повдигнат въпроса за останалата част на този архив", поясни Путин. Той каза, че от руска страна са помолили тази молба да бъде официално формулирана, но не са получили все още такава. "Ако постъпи официална молба, ще я разгледаме по най-доброжелателният начин", допълни Путин.

Според българския държавен глава Георги Първанов има направено предложение от неправителствена организация, подкрепено от известни български историци, за връщане на архивите в страната ни.

"Исканията са за връщането на архивите, конфискувани след Втората световна война, при това става дума за архиви от заседанията на МС, някои военни документи", поясни Първанов и каза, че сега е важно да уточним предмета на искането си към руската страна. "Коментирахме въпроса с Путин и аз му благодаря за разбирането. Българската страна ще направи своето конкретно писмено искане", каза още Първанов.